Grecia reia negocierile cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor

Grecia va relua joi, 26 ianuarie, negocierile dificile cu creditorii privaţi pentru un acord de reducere a datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, considerat esenţial pentru ca statul elen să evite intrarea într-un default dezordonat.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 15:51
Grecia reia negocierile cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor

Autorităţile de la Atena au nevoie rapid de un acord în condiţiile în care la sfârşitul lunii martie ajung la maturitate obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro şi speră ca discuţiile să fie finalizate în această săptămână.

 

Negociatorul şef din partea băncilor şi asigurătorilor, Charles Dallara, se va întâlni în seara zilei de joi cu premierul Lucas Papademos, după discuţii la nivel de experţi.

 

Pe de altă parte, directorul general al FMI, Chirstine Lagarde, a exercitat presiuni, miercuri, asupra Băncii Centrale Europene (BCE), afirmând că creditorii publici ai Greciei ar trebui la rândul lor să suporte pierderi legate de datoriile elene, dacă creditorii privaţi nu vor avea o contribuţie suficientă la acest proces.

 

Băncile vor ca şi alţi finanţatori ai Greciei, în special BCE, care este cel mai mare creditor individual al autorităţilor de la Atena, să participe la procesul prin care obligaţiunile actuale vor fi schimbate cu altele cu valoare mai mică. În urma acestui schimb, datoriile Greciei ar trebui să scadă cu 100 de miliarde de euro, de la 350 de miliarde de euro.

 

„Suntem gata să facem un efort dacă şi toţi ceilalţi, inclusiv BCE, fac un efort”, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

 

Principalul subiect divergent este dobânda noilor obligaţiuni. Creditorii privaţi vor un cupon de 4%, în timp ce ţările din zona euro susţin că dobânda trebuie să fie suficient de mică pentru a permite scăderea datoriilor de la 160% din PIB în prezent la 120% până în 2020.