Grecia s-a înţeles cu liderii zonei euro pentru recapitalizarea băncilor

Ministrul de finanţe al Greciei a declarat că a căzut de acord cu liderii europeni pentru recapitalizarea băncilor greceşti - prezente puternic şi pe piaţa din România - după ce acestea vor accepta pierderi masive pe datoria suverană, care altfel le-ar face insolvente. 

04 feb. 2012, 17:55
Grecia s-a înţeles cu liderii zonei euro pentru recapitalizarea băncilor

Evangelos Venizelos, ministrul de finanţe elen, a declarat, la capătul unei „teleconferinţe foarte dificile” cu omologii săi din Zona euro, că s-a ajuns la un acord pentru recapitalizarea băncilor greceşti după ce acestea vor suferi pierderi de până la 70% pe datoria suverană elenă.

Fără injecţii de capital de la stat, băncile ar fi intrat în insolvenţă, acestea având expuneri foarte mari pe datoria statului grec. Restructurarea datoriei deţinută de creditorilor privaţi printr-un schimb al  obligaţiunilor vechi cu unele noi, cu o valoare nominală mai mică, este o condiţie de bază pentru ca Grecia să primească un nou ajutor financiar. Suma acceptată iniţial de către liderii europeni de 130 miliarde de euro va trebui însă să crească cu 15 miliarde de euro, fondurile suplimentare fiind necesare pentru a acoperi costurile recapitalizării sistemului bancar.

Grecia nu a ajuns la niciun acord în ceea ce priveşte reformele pe piaţa muncii şi a tăierilor de cheltuieli cerute de Troika.

Venizelos a adăugat că discuţiile cu creditorii trebuie finalizate până duminică seară.