Grecia şi Macedonia redeschid negocierile referitoare la numele fostei republici iugoslave

Grecia şi Macedonia au fost de acord, marţi, să redeschidă discuţiile pentru a rezolva disputa privind numele fostei republici iugoslave a Macedoniei, pe care Atena îl consideră drept o revendicare teritorială ce vizează o regiune omonimă aflată în nordul statului grec, informează Politico.eu.

10 ian. 2018, 09:03
Grecia şi Macedonia redeschid negocierile referitoare la numele fostei republici iugoslave

„Ne angajăm să găsim o soluţie în următoarele şase luni. Anul 2018 va fi unul de aur care va reprezenta o oportunitate pentru ţara mea să progreseze în integrarea Euro-Atlantică”, a declarat Bujar Osmani, vicepremierul Macedoniei pentru Afaceri Europene, în timpul vizitei la Atena.

Guvernul Greciei pare, de asemenea, pregătit să reia discuţiile în acest sens. Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, a declarat că scopul discuţiilor este de a crea „cel mai extins consens posibil” pentru a rezolva „o problemă care a afectat ţara şi restul teritoriilor din regiune în ultimii 25 de ani”, potrivit Mediafax.

Citeşte şi AFP: Săracă şi proeuropeană, Bulgaria preia preşedinţia UE. Agenda anului 2018

Uniunea Europeană şi NATO au fost de acord că această dispută trebuie rezolvată înainte ca Macedonia să primească o invitaţie de a adera, angajându-se să onoreze rezoluţia orice rezoluţie adoptată de cele două părţi.

Grecia şi Macedonia vor participa la o nouă rundă a negocierilor la sfârşitul lunii ianuarie.

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei. Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.