Grecia şochează: Germania ne datorează 54 miliarde euro din timpul războiului

Aproape o zecime din cei 300 de membri ai Parlamentului de la Atena au cerut discutarea problemei unui împrumut luat de Germania în cel de-Al Doilea Război Mondial de la guvernul Greciei, ţară aflată atunci sub ocupaţie nazistă, datoria fiind estimată la 54 miliarde de euro, fără dobânzi.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 17:18
Grecia şochează: Germania ne datorează 54 miliarde euro din timpul războiului

De asemenea, parlamentarii solicită şi acordarea unor reparaţii pentru victimele atrocităţilor comise de nazişti şi a valorilor furate, potrivit Athens News.

Parlamentarii vor ca această chestiune să fie discutată în prezenţa miniştrilor de Finanţe, de Extene, Apărării şi Justiţiei, dar şi a reprezentanţilor părţilor interesate.

Semnatarii doresc ca Parlamentul să adopte o poziţie clară asupra chestiunii, pe care o descriu ca „o problemă naţională crucială”.

În 1942, Puterile Axei au hotărât la o conferinţă germano-italiană pe teme financiare că Grecia, ocupată după ce luptase de partea Aliaţilor, era obligată să finanţeze ocupaţia străină printr-un împrumut.

Germania unificată datorează Greciei, ţară victorioasă în cel de-Al Doilea Război Mondial, circa 54 miliarde de euro fără dobândă, susţin cei 28 de parlamentari care au înaintat solicitarea.

Ei spun că Grecia este victima unei nedreptăţi, întrucât este singura ţară victorioasă căreia Germania nu i-a plătit reparaţii legate de război.

Germania este în prezent ţara din zona euro cu cea mai importantă contribuţie la pachetele de împrumuturi externe pentru Grecia. Statul elen a primit în 2010 un pachet de împrumuturi externe de 110 miliarde de euro de la ţările zonei euro şi FMI, iar anul acesta urmează un al doilea pachet financiar, de circa 130 miliarde de euro.