Grecia: Veniturile bugetare din ianuarie sunt mult sub aşteptări

Veniturile la bugetul statului elen s-au situat în ianuarie cu circa un miliard de euro sub aşteptări, după ce încasările au scăzut anual cu 7% în loc să crească cu aproape 9%, cum era prognozat, potivit datelor Ministerului de Finanţe de la Atena, citate de cotidianul elen Kathimerini.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 13:56
Grecia: Veniturile bugetare din ianuarie sunt mult sub aşteptări

Partea şi mai rea este că încasările din TVA au coborât cu 19% comparativ cu ianuarie anul trecut, din cauza recesiunii, scrie publicaţia. Veniturile din TVA s-au situat la 1,85 miliarde de euro în ianuarie, faţă de 2,3 miliarde de euro în aceeaşi lună din 2011.

Evoluţia TVA este deosebit de îngrijorătoare în perspectiva recesiunii din acest an, având în vedere că noi măsuri de austeritate vor duce la diminuarea salariilor şi, în consecinţă, a consumului.

Ca urmare a datelor recente, bugetul pentru acest an va trebui revizuit în cuând. Bugetul a fost construit pe o estimare de contracţie economică de 2,8% din PIB, iar în prezent se anticipează o scădere de 3,5-4%.

Ministerul de Finanţe atribuie declinul încasărilor din TVA problemelor de lichiditate ale companiilor, care preferă să aopere ale necesităţi financiare cu sumele destinate plăţii TVA.

În acelaşi timp, criza afectează puternic competitivitatea economiei Greciei, scrie Kathimerini. Date de la Ministerul de Finanţe arată că 111.000 de companii au fost închise anul trecut, comparativ cu 75.000 în 2010. Majoritatea noilor firme sunt deschise de liber-profesionişti nu sunt implicate în producţie.