Grecia vrea ca a treia doză a vaccinului anti-COVID să fie obligatorie pentru obţinerea certificatului verde

Premierul Greciei a propus miercuri Comisiei Europene ca persoanele cu vârsta de peste 60 de ani să poată călători în spaţiul comunitar pe baza certificatului verde COVID numai dacă au primit şi a treia doză de vaccin anti-COVID.

24 nov. 2021, 17:16
Grecia vrea ca a treia doză a vaccinului anti-COVID să fie obligatorie pentru obţinerea certificatului verde

Kyriakos Mitsotakis, şeful Guvernului de la Atena, susţine că a treia doză a vaccinului anti-COVID sau doza booster ar trebui să fie obligatorie pentru obţinerea certificatului verde.

”Cred că trebuie să nu mai pierdem timpul şi să îi protejăm pe cetăţenii cei mai vulnerabili, mai ales că s-a demonstrat că a treia doză (de vaccin) este eficace pentru prevenirea efectelor grave ale COVID-19, inclusiv decesul, dar protejează de asemenea şi împotriva infecţiei simptomatice şi îi ţine pe cetăţenii noştri sănătoşi şi departe de spitale”, a precizat premierul grec într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Agerpres.

Citeşte şi: Medicii din Grecia nu mai fac faţă valului mare de infectări. Guvernul le-a ordonat la zeci de doctori din clinici private să se prezinte de sâmbătă în spitalele de stat

Grecia vrea ca a treia doză a vaccinului anti-COVID să fie obligatorie pentru obţinerea certificatului verde în UE. Decizia se aplică deja la nivel naţional

Guvernul elen a decis ca în Grecia, certificatul de vaccinare va expira, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, dacă nu se vaccinează şi cu doza booster, la şapte luni după vaccinarea cu schema completă alcătuită din două doze, sau o singură doză în cazul serului Johnson&Johnson.

Statele UE au început marţi o dezbatere despre durata eficacităţii vaccinurilor împotriva COVID-19 şi despre necesitatea administrării dozelor de vaccin booster ca o posibilă condiţie pentru menţinerea libertăţii de circulaţie în interiorul blocului comunitar pe baza certificatului verde.

Citeşte şi: Grecia instituie noi măsuri pentru persoanele nevaccinate: „Principal armă împotriva pandemiei este vaccinul”

Comisia Europeană este de acord cu faptul că ”eficacitatea vaccinurilor scade după un anumit timp” şi va prezenta săptămâna aceasta propuneri de coordonare a libertăţii de circulaţie pe baza certificatului COVID-19. Includerea dozei booster în certificatul verde se va regăsi şi printre temele summitului european din 16-17 decembrie.

Citeşte şi: Grecia verifică certificate verzi emise în România şi Bulgaria sub suspiciunea de fals