Grecia vrea să dea în judecată UE pentru a bloca astfel scoaterea ţării din zona euro

Strânsă cu uşa chiar în ziua ultimatumului dat de creditorii internaţionali pentru achitarea datoriei pe care statul elen o are faţă de ei, Grecia a ameninţat, marţi, la rândul ei, că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a bloca în acest fel scoaterea ţării din zona euro.

30 iun. 2015, 11:51
Grecia vrea să dea în judecată UE pentru a bloca astfel scoaterea ţării din zona euro

Guvernul grec îşi va folosi toate drepturile legale”, a afirmat ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, care a precizat că guvernul grec va face demersurile necesare pentru a înainta Curţii Europene de Justiţie o acţiune prin care va preveni scoaterea Greciei din zona euro.

„Primim consiliere şi cu siguranţă vom lua în considerare o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. Tratatele UE nu prevăd ieşirea din zona euro şi noi refuzăm să o acceptăm. Calitatea noastră de membru nu este negociabilă”, a declarat ministrul de Finanţe grec publicaţiei The  Telegraph.

Replica grecilor survine după ce responsabilii europeni au înăsprit tonul la adresa Greciei, avertizând-o că o vor forţa să părăsească uniunea monetară dacă nu îşi va onora datoriile şi promisiunile faţă de împrumutătorii internaţionali.

Citeşte şi Criza din Grecia: Tsipras ia în considerare ultima ofertă a creditorilor internaţionali

Dacă Grecia nu va consimţi la îndeplinirea obligaţiilor sale privind adoptarea măsurilor de criză – măsuri de austeritate şi reforme – şi va insista să facă demersurile precizate, atunci o eventuală acţiune la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) împotriva UE ar fi o manevră fără precedent, care nu ar uşura în niciun fel situaţia Greciei ci, din contră, ar complica-o, riscând consecinţe imprevizibile nu doar pentru Grecia, ci pentru toată zona euro şi Uniunea Europeană. 

Rezultatul referendumului de duminică va fi un bun barometru privind adevăratele intenţii ale Greciei, mai exact, dacă aceasta vrea să rămână în zona euro sau să iasă din uniunea monetară europeană şi chiar din Uniunea Europeană.