Grecia, zguduită de proteste înaintea referendumului de duminică

"Ceea ce fac ei cu Grecia are un nume: TERORISM!", susţine ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, referindu-se la creditorii internaţionali. Între timp, tensiunile din Grecia ating cote maxime, înaintea referendumului de duminică. Ultimele sondaje arată că cei care nu vor să accepte condiţiile creditorilor au un mic avans în faţa taberei adverse. Vineri noaptea, la Atena, manifestanţii de stânga s-au bătut cu forţele de ordine.

RomaniaTV.net
04 iul. 2015, 10:08
Grecia, zguduită de proteste înaintea referendumului de duminică

Piaţa Syntagma din centrul Atenei a fost inundată de 20.000 de greci care nu sunt de acord cu propunerile creditorilor şi noi măsuri de austeritate. În faţa mulţimii adunate şi-a făcut apariţia şi premierul Alexis Tsipras, care a demonstrat din nou Europei sprijinul imens de care se bucură acasă.

„Vă rog să spuneţi un „Nu” mândru şi răspicat ultimatumurilor duminică. Întoarceţi-le spatele celor care ne oprimă!”, a declarat premierul Greciei, Alexis Tsipras.

Cu doar câteva ore înainte, în aceeaşi piaţă, ce găzduieşte Parlamentul elen, se dădeau lupte intense între manifestanţii de stânga şi forţele de ordine care au fost nevoite să folosească grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

În timp ce premierul afirmă contrariul, manifestanţii taberei „Da”, care vor ca Guvernul să accepte cererile troicii, spun că plebiscitul de duminică este, de fapt, un vot decisiv pentru rămânerea ţării în zona euro, aşa cum au afirmat şi diverşi oficiali europeni.

 

Grecii au fost puşi pe jar după ce „Financial Times”, citând surse bancare de la Atena, a scris că băncile au în plan să folosească 30% din depozitele de peste 8.000 de euro pentru a se salva de la faliment. Între timp, în solidaritate cu poporul grec, mii de europeni din principalele oraşe ale vechiului continent au mărşăluit pe străzi.

10 milioane de greci sunt chemaţi duminică la urne ca să decidă viitorul ţării. Dacă poporul va alege să voteze împotriva Guvernului, ultima tranşă din împrumut va fi deblocată. Cu cei 7,2 miliarde de euro, Grecia şi-ar putea plăti datoriile către FMI şi Banca Central Europeană şi astfel să deschidă calea pentru un nou împrumut. Potrivit FMI, Atena are nevoie de 52 de miliarde euro ca să rămână pe linia de plutire.