Greenpeace: 62% din români, împotriva construcţiei unui nou reactor nuclear la Cernavodă

Greenpeace România a organizat luni, 5 martie, la intrarea în Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, o acțiune de comemorare, la un an de la dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia. Tot luni, Greenpeace a făcut publice rezultatele unui sondaj de opinie referitor la  construirea de noi reactoare în România, la un an de la dezastrul nuclear japonez.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 17:06
Greenpeace: 62% din români, împotriva construcţiei unui nou reactor nuclear la Cernavodă

Conform sondajului, 62% din români sunt împotriva construirii de noi reactoare, cu 10% mai mult decât în 2010, când Greenpeace a realizat un sondaj similar.

„Le cerem factorilor de decizie din Ministerul Economiei să țină cont de dorința celor pe care îi reprezintă și să elimine din strategia energetică națională proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”, declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

Acțiunea de luni face parte dintr-o serie de activități ce marchează un an de la dezastrul nuclear din Japonia, împreună cu publicarea raportului „Lessons from Fukushima”, cu lansarea unei hărți interactive cu toate cele peste 400 de reactoare nucleare din lume și cu o galerie foto cu imagini din Fukushima.

Simultan, Greenpeace a organizat acțiuni similare în peste alte 20 de țări din lume.

Pe 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur devastator, care a declanșat un tsunami. Acesta a lovit coasta estică a Japoniei și a afectat grav centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, declanșând cel mai grav dezastru nuclear după cel de la Cernobîl, din 1986.