Greenpeace a obţinut în justiţie acces la informaţii în cazul Roşia Montană

Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au obţinut în instanţă accesul la informaţiile de interes public în cazul Roşia Montană, deţinute de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba şi de Ministerul Culturii.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 14:55
Greenpeace a obţinut în justiţie acces la informaţii în cazul Roşia Montană

Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au obţinut câştig de cauză în procesul cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba (DJCPA).

În iulie 2011, Greenpeace şi CRJ au solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor comunicarea certificatului de descărcare arheologică nr.9/2011 cu privire la sectorul de exploatări miniere Roşia Montană Masivul Cârnic, precum şi actele care au stat la baza emiterii acestuia.

În luna august, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba (DJCPA) a comunicat certificatul însă documentaţia aferentă putea fi consultată doar la sediul instituţiei din Alba şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Bucureşti. Ulterior, Ministerul a răspuns că întreaga documentaţie se află doar la Alba.

Instituţia din Alba, precum şi Ministerul Culturii au încălcat astfel dreptul la liber acces la informaţii de interes public, drept garantat de Legea 544/2001, care arată şi că accesul la informaţii trebuie să fie gratuit, eventualele costuri referindu-se numai la suportul material al informaţiilor solicitate.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs de către DJCPA şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.


loading...