Greenpeace dă în judecată statul român pentru anularea acordurilor de exploatare a gazelor de șist

Greenpeace România alături de Asociaţia România Dreaptă și alte trei organizații non-guvernamentale au introdus în data de 30.05.2012 la Guvernul României o plângere prealabilă în vederea revocării Hotărârilor de Guvern care au aprobat cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare încheiate între A.N.R.M. și Chevron pentru perimetrele EX 18 – Vama Veche, EX 19 – Adamclisi, EX 17 – Costinești, respectiv E V – 2 Bârlad.
Romania TV
31 mai 2012, 14:02
Greenpeace dă în judecată statul român pentru anularea acordurilor de exploatare a gazelor de șist

În vederea sprijinirii acestor demersuri, până la acest moment, peste 3.000 de persoane din întreaga țară, dar cu precădere din zona Bârlad, s-au înscris în Asociația România Dreaptă.
 
Greenpeace România solicită Guvernului să renunțe la proiectele de exploatare a gazelor de șist, care în prezent amenință sănătatea oamenilor și a mediului și să încurajeze dezvoltarea surselor alternative, regenerabile de energie,” a declarat Bogdan Grecescu, asistent campanii Greenpeace România.

În Franța, în primăvara anului 2011 Parlamentul a interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Ulterior, Guvernul a anulat drepturile de explorare a gazelor de șist acordate în 2010.

„Demersurile demarate de cele 5 ONG-uri, alături de peste 3.000 de persoane fizice din regiunile afectate, cu precădere din zona Bârlad, au reale şanse de reuşită. În cazul în care Guvernul nu revocă Hotărârile de Guvern atacate, urmează ca instanţele de judecată să constate nulitatea acestora. Amplul proces colectiv început odată cu plângerea prealabilă depusă la Guvernul României trebuie să demonstreze că interesele cetăţii nu sunt stabilite de corporaţii sau de lobby-ştii acestora, ci de cetăţenii care suportă consecinţele fracturării hidraulice” a declarat Prof. av. Gheorghe Piperea, Președintele Asociației România Dreaptă şi avocatul care a depus plângerea prealabilă.

În Bulgaria, deși în iunie 2011 Guvernul acordase dreptul companiei Chevron să înceapă operațiuni petroliere de identificare a unor zăcăminte de gaz neconvențional folosind metoda de fracturare hidraulică în zona Novi Pazar din nord-estul Bulgariei, în urma intensei opoziții a organizațiilor neguvernamentale și comunității locale, pe 18 ianuarie 2012, Parlamentul Bulgar a interzis folosirea metodei de fracturare hidraulică, precum și a oricărei tehnologii similare, în explorarea și exploatarea gazelor și petrolului.

Exploatarea acestor formaţiuni prezintă așadar cele mai ridicate riscuri de mediu, astfel cum se arată într-un studiu privind impactul extracției gazelor de șist și a petrolului de șist asupra mediului și a sănătății umane efectuat de Direcția de Tematici și Politici Interne din cadrul Parlamentul ui European în iunie 2011, mai spune Greenpeace.

Metodele de fracturare hidraulică presupun o serie de riscuri asupra mediului, dintre care unele nu au fost aprofundate și înțelese suficient până la acest moment. În plus, este foarte posibil ca amprenta de carbon a gazului de șist să nu o depășească doar pe cea a gazului convențional, ci chiar pe cea a cărbunelui.
În plus, la data de 11 aprilie 2012, Parlamentul Bulgar a modificat legea privind protecția mediului prin instituirea obligației de efectuare a studiului de impact asupra mediului inclusiv în faza de prospecție a hidrocarburilor neconvenționale.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Peste 70.000 de votanţi în primele zece minute
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Litoralul românesc. 100 de lucruri neștiute în 100 de ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile