Gregorian Bivolaru cere rejudecarea procesului în care a fost condamnat

Gregorian Bivolaru solicită redeschiderea procesului penal în care a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, pe motiv că a fost judecat şi condamnat în lipsă, solicitarea fiind depusă la Tribunalul Sibiu.

08 aug. 2016, 09:45
Gregorian Bivolaru cere rejudecarea procesului în care a fost condamnat

Solicitarea liderului MISA a fost înregistrată la Tribunalul Sibiu pe 2 august şi are ca prim termen de judecată data de 21 septembrie, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Conform cererii înregistrate, Gregorian Bivolaru vrea redeschiderea procesului penal în care a fost găsit vinovat pentru act sexual cu un minor, pe motiv că judecarea acestuia s-a făcut în lipsa sa, fiind plecat din ţară.

Dacă solicitarea sa va fi admisă de judecătorii de la Tribunalul Sibiu, procesul ar putea fi repus pe rol şi reluată cercetarea judecătorească. 

În acest proces, Gregorian Bivolaru a fost condamnat definitiv, în iunie 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani cu executare pentru act sexual cu un minor.

Liderul MISA se află încarcerat în România după ce, pe 22 iulie, a fost extrădat de autorităţile franceze.

Gregorian Bivolaru a spus, în timpul audierilor din Franţa, că extrădarea sa ar face rău unor adepte ale sale care ocupă funcţii publice, odată cu aducerea acestuia în ţară fiind declanşată o anchetă de către mai multe structuri din MAI.

Potrivit surselor citate, scopul anchetei este de a stabili dacă a fost ajutat să fugă din ţară, şi, în cazul în care se confirmă că a primit ajutor, aflarea identităţii complicilor. Astfel, vor fi făcute verificări atât în ceea ce priveşte instituţii ale statului român, cât şi persoane fizice.

Suspiciunile autorităţilor sunt întărite şi de declaraţia pe care Gregorian Bivolaru a dat-o la momentul capturării, în Franţa. Liderul MISA le-ar fi spus poliţiştilor, în timpul audierilor de la Paris, printre altele, că sunt persoane care ar putea avea de suferit după extrădarea lui.

„Vă rog să înţelegeţi. Dacă mă trimiteţi în România nu îmi faceţi rău doar mie ci şi mai multor adepte ale mele, care ocupă funcţii publice şi de înaltă demnitate”, ar fi declarat Bivolaru imediat după capturare, au confirmat pentru Mediafax aceleaşi surse apropiate anchetei.

La puţin timp după extrădarea sa, Gabriel Andreescu, fondator al APADOR-CH, i-a solicitat preşedintelui Iohannis graţierea, conform textului unei „scrisori-apel”, transmisă de biroul de presă al MISA.

Gregorian Bivolaru a plecat din România în anul 2004 iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autorităţile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autorităţile suedeze au informat magistraţii francezi că îl menţin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

Liderul MISA a figurat pe lista Agenţiei poliţiei europene (Europol), printre cei mai căutaţi infractori, alături de persoane precum Salah Abdeslam, dat în urmărire pentru implicare în atacurile teroriste comise la Paris în noiembrie 2015.

Citeşte şi: APADOR-CH se delimitează de cererea de graţiere a lui Bivolaru, formulată de unul dintre fondatorii ONG-ului