Greşeala banală făcută de foarte mulţi şoferi. Amenda ajunge pana la 5.800 de lei

Modificările aduse Codului Rutier stabilesc amenzi uriaşe pentru şoferii care circulă fără ITP valabil. Obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică îi revine persoanei care deţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al mașinii.

05 mart. 2023, 09:06
Greşeala banală făcută de foarte mulţi şoferi. Amenda ajunge pana la 5.800 de lei
Greşeala banală făcută de foarte mulţi şoferi. Amenda ajunge pana la 5.800 de lei

Greşeala banală făcută de foarte mulţi şoferi. De fapt, poliţiştii rutieri aplică două amenzi. Avand în vedere că înmatricularea autovehiculului este suspendată automat în momentul în care se constată că ITP-ul nu este valabil, agentul rutier va aplica două contravenţii: una pentru că se circulă fără ITP valabil şi încă una pentru că se suspendă înmatricularea. Conform Codului Rutier în vigoare, cele două amenzi cumulate pot avea valori cuprinse între 2.610 de lei şi 5.800 de lei, scrie e-juridic.ro.

Citeşte şi: COD RUTIER 2023. Permis de conducere, noi condiţii impuse de Comisia Europeană. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Potrivit legislației, maşinile deţinute de persoane fizice sunt obligate să obţină un ITP valabil la fiecare doi ani. Autovehiculele care au o vechimae de 12 ani sau mai mult trebuie să treacă pe la verificare în fiecare an. În schimb, proprietarii de autoturisme noi trebuie să meargă la ITP o dată la trei ani. De asemenea, autoturismele care sunt destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune (în afară de cel al şoferului), cele folosite pentru taximetrie sau pentru închiriere, precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului şoferului, mai mult de 8 locuri trebuie să facă ITP-ul la fiecare şase luni (prima inspecţie se face după doar un an de zile, dar numai în cazul în care au fost noi la data primei înmatriculări în România).

Conducerea unei maşinii cu ITP-ul ieșit din termen reprezintă contravenţie, astfel că se sancționează cu o amendă între 9 şi 20 puncte. Cum punctul de amendă este de 145 lei, amenzile pentru un ITP care a expirat sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei. Cum expirarea ITP-ul duce automat la suspendarea înmatriculării, amenda crește cu încă 2.900 de lei, atât cât reprezintă sancțiunea pentru circularea cu o mașină a cărei înmatriculare este suspendată.

Citeşte şi: Noi reguli pentru permise de conducere. Unii șoferi vor putea conduce doar cu însoțitor, noi sancțiuni pentru șoferii care se urcă beți la volan și decăderea dreptului de a conduce cu efect la nivelul întregii UE

Conform Registrului Auto Român, problemele care pot apărea în urma inspecţiei tehnice periodice vor fi clasificate în trei categorii în funcţie de gravitatea problemei astfel: minore, majore şi periculoase. Vor putea trece de examenul ITP doar cele care au probleme minore.

În categoria problemelor minore se pot număra deficienţe care nu influenţează decisiv siguranţa autoturismului, şi automat a şoferului şi a pasagerilor. Deficienţele majore sunt acele probleme care au o probabilitate ridicată de a diminua coeficientul de siguranţă al vehicolului, care au un impact direct asupra mediului şi prezintă un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic. Problemele periculoase sunt acelea care prezinta un risc ridicat asupra siguranţei rutiere şi care sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător.