Greşeala care te poate costa sănătatea. De ce NU e bine să usuci hainele pe calorifer

Un studiu efectuat de cercetătorii scoţieni a identificat un pericol neştiut pentru sănătate: uscatul rufelor. Oamenii de ştiinţă au descoperit că hainele puse la uscat în interiorul caselor ameninţă sănătatea persoanelor predispuse la astm, rinită alergică şi alte tipuri de alergii.

13 nov. 2021, 00:10
Greşeala care te poate costa sănătatea. De ce NU e bine să usuci hainele pe calorifer

De ce nu ar trebui să usuci niciodată hainele pe calorifer? Un studiu efectuat de cercetătorii scoţieni a identificat un pericol neştiut pentru sănătate: uscatul rufelor. Oamenii de ştiinţă au descoperit că hainele puse la uscat în interiorul caselor ameninţă sănătatea persoanelor predispuse la astm, rinită alergică şi alte tipuri de alergii.

Greșeala pe care toate gospodinele o fac. Trebuie să aibă grijă la gătitul cu staniol. Cercetătorii trag semnalul de alarmă!

Obiceiurile oamenilor se schimbă în timpul iernii, iar unele dintre ele, deși par inofensive, pot da naștere unor probleme serioase de sănătate. Medicii atenționează că există 3 lucruri pe care o mulțime de persoane le fac iarna și care pot ajunge să pună în pericol plămânii, printre ele fiind și uscarea hainelor pe calorifer.

Vremea capricioasă și frigul îi determină pe oameni să își îndrepte atenția către anumite lucruri care să le ofere un plus de confort și o atmosferă caldă în interiorul locuinței. După ce au studiat obiceiurile oamenilor din timpul iernii, specialiștii au ajuns la concluzia că există 3 lucruri care pot avea consecințe negative asupra sănătății și care ar trebui evitate.

Greșeala pe care toți românii trebuie să o evite. Setarea frigiderului care poate bubui factura la energie
3 lucruri pe care le faci iarna și care îți pot pune plămânii în pericol

1. Uscarea hainelor pe calorifer
Pentru că vremea nu este tocmai prietenoasă în timpul iernii, oamenii obișnuiesc să usuce hainele pe calorifer. Acest lucru duce la creșterea umidității în interiorul locuinței, ceea ce permite dezvoltarea mucegaiului și a fungiilor. Persoanele care suferă de astm pot întâmpina neplăceri și chiar pot suferi crize puternice. În plus, există riscul ca persoanele cu un sistem imunitar slăbit să dezvolte o boală numită aspergiloză, aceasta fiind o reacție declanșată de ciuperca numită Aspegillus. Afecțiunea se manifestă prin tuse, febră, oboseală cronică, scăderea în greutate și starea generală proastă.

În cazul în care hainele nu pot fi uscate afară, se recomandă uscarea acestora într-un spațiu foarte bine ventilat.

2. Folosirea lumânărilor parfumate
Folosite pentru a obține o atmosferă romantică, lumânările parfumate nu sunt privite cu ochi buni de către medici. Acestea elimină în aer compuși organici volatili care pot avea un impact negativ asupra sistemului respirator. Există un risc ridicat în rândul copiilor de a dezvolta astm bronșic, în timp ce în cazul adulților pot să apară boli de inimă. Mai mult, pot să apară inflamații ale nasului, gâtului, dificultăți de respirație, greață, iar în cazuri grave chiar o deteriorare a sistemului nervos central, potrivit dailymail.co.uk.

Atunci când ard, lumânările eliberează în aer formaldehidă, aceasta fiind asociată cu anumite tipuri de cancer.

3. Arderea lemnului
Șemineul este elementul de decor care completează perfect atmosfera caldă din interiorul locuinței. Medicii atrag atenția că arderea lemnului poate cauza probleme de respirație sau le poate agrava pe cele existente prin inflamarea căilor respiratorii.