Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor care călătoresc cu avionul în vacanţă sau pe nave maritime cu privire la riscurile conectării la reţele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate. Aceste reţele nu sunt reglementate şi pot genera costuri foarte mari, chiar şi pentru o utilizare scurtă.
”ANCOM atrage atenţia utilizatorilor care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime cu privire la riscurile conectării la reţele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate. Aceste servicii sunt, de regulă, costisitoare”, informează ANCOM.
Chiar dacă utilizatorul se află în Spaţiul Economic European, normele UE privind Roam like at home nu se aplică în cazul conectării la reţelele mobile non-terestre prin satelit. De obicei, atunci când utilizatorul se află pe o navă care navighează în ape deschise sau când călătoreşte cu avionul, există şi riscul de conectare accidentală la o reţea non-terestră.
”Aceste reţele nu sunt reglementate şi pot genera costuri foarte mari, chiar şi pentru o utilizare scurtă”, avertizează ANCOM.
Dacă terminalul rămâne conectat la o reţea mobilă terestră (de exemplu pe râuri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei), utilizatorul beneficiază în continuare de Roam like at home.
Reţelele non-terestre (prin satelit, la bordul avioanelor sau navelor) nu sunt acoperite de sistemul de tarifare Roam like at home.
Aceste servicii sunt costisitoare şi pot fi activate fără intervenţia utilizatorului, dacă telefonul este setat să se conecteze automat la reţelele disponibile. Utilizatorul trebuie să verifice întotdeauna reţeaua la care este conectat şi să ia măsuri preventive pentru a evita surprizele neplăcute.
Furnizorul este obligat să trimită un SMS de avertizare când utilizatorul se conectează la o astfel de reţea, cu detalii despre tarife.
La atingerea pragurilor financiare în valoare de 50 de euro (fără TVA) şi 100 de euro (fără TVA) pentru serviciile de date utilizate în roaming, chiar şi prin conectarea la o reţea mobilă non-terestră prin satelit, furnizorul trebuie să notifice utilizatorul şi să îi ceară acordul pentru continuarea furnizării serviciilor.
Cum se protejează utilizatorul?
· Activarea modului avion în timpul zborului sau pe mare;
· Dezactivarea roamingul de date din setările telefonului;
· Dezactivarea serviciului de roaming prin satelit dacă furnizorul oferă această opţiune;
· Atenţie sporită mesajelor de avertizare primite de la operator.
Utilizatorii care au o nemulţumire în legătură cu serviciul de roaming trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului. În cazul în care furnizorul nu a rezolvat problema sesizată, utilizatorii se pot adresa ANCOM.
InfoCentru ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune), serviciile postale şi serviciile digitale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.
Zborul cu avionul este una dintre cele mai plăcute, mai rapide şi mai sigure modalităţi de transport pe distanţe mari. Dacă urmează să trăieşti această experienţă pentru prima dată, ai grijă să te fereşti de cele mai frecvente greşeli.
Dacă urmează să călătoreşti pentru prima dată cu avionul, informează-te ce trebuie să faci pentru a nu fi luat pe nepregătite. Nu îţi lua prea multe bagaje, verifică valabilitatea documentelor şi ai grijă să nu aduci în bagajul de mână lichide în recipiente mai mari de 100 mililitri, scrie TopBuzz.com.
Uiţi să-ţi alegi un anumit loc
Fie că preferi locul de la geam, cel de lângă culoar sau din mijloc, asigură-te că specifici acest lucru în timp util. Dacă aţi uitat sau nu aţi primit această opţiune când aţi achiziţionat biletul, verificaţi pe site-ul companiei aeriene dacă este posibil să vă alegeţi un anumit loc şi cum puteţi face acest lucru. Verificaţi harta locurilor din avion pentru a fi sigur că numărul ales vă avantajează.
Prea multe bagaje
De fiecare dată când îţi pregăteşti ambalajul pentru o vacanţă, ai tendinţa să iei mai multe haine decât ai nevoie. Realizează o listă cu lucrurile de care ai cu adevărat nevoie şi evită să aduci cu tine articole de care nu te vei folosi.
Nu alegi dimensiunea potrivită pentru bagajul tău
Călătoriile interne şi cele internaţionale în vacanţă au reguli diferite când vine vorba de dimensiunea bagajului. Înainte de a pleca spre aeroport, asigură-te că bagajul se încadrează în cerinţele impuse de compania aeriană.
Aduci lichide în recipiente mai mari de 100 ml
La punctele de check-in, bagajul de mână trebuie supus controlului pentru lichide şi alte obiecte şi substanţe interzise. Mare grijă să nu aveţi în geantă loţinuni de corp, parfumuri, sucuri sau alte lichide, pentru că va trebui să renunţaţi la acestea.
Nu verifici valabilitatea documentelor
Nu este nimic mai neplăcut decât să-ţi rezervi o vacanţă de vis şi să realizezi pe ultima sută de metri că paşaportul sau buletinul îţi este expirat. Aşadar, nu strică să verificaţi valabilitatea documentelor înainte de a vă cumpăra bilete pentru următoarea călătorie.
Nu planifici totul din timp
Când vine vorba de călătoriile prin lume, timpul poate să ne surprindă. Nu uitaţi să verificaţi ora îmbarcării, daca aveţi numele scris corect pe bilet, cât durează drumul până la aeroport şi fusul orar al destinaţiei spre care te îndrepţi.
Neglijezi telefonul mobil
Înainte de a pleca din ţară în vacanţă, amintiţi-vă să contactaţi furnizorul de servicii pentru a vă activa Roamingul de date şi voce. Dacă nu doriţi să utilizaţi internetul în timpul călătoriilor în străinătate, opriţi datele de roaming pentru a evita costuri suplimentare. Nu uitaţi să descărcaţi diferite aplicaţii de călătorie, pe care le puteţi utiliza în localurile care oferă Wi-Fi gratuit.
Schimbi prea mulţi bani înainte de călătorie
Este o idee bună să ai la îndemână o sumă de bani în moneda locală, dar nu exagera atunci când mergi la casa de schimb valutar. Pe lângă faptul că poţi evita să rămâi fără bani în eventualitatea pierderii sau furtului portofelului, rata de schimb poate fi mai bună dacă scoţi bani de la ATM-urile din oraşul în care urmează să ajungi.
Porţi haine inconfortabile
Încearcă să te îmbraci cât mai comod când călătoreşti cu avionul în vacanţă. Alege pantofi şi haine lejere, care să-ţi asigure confortul în timpul zborului.