Greșeala făcută de români atunci când se află la cumpărături. Poate avea consecinţe grave!

Românii au mai multe obiceiuri proaste atunci când merg la cumpărături. Pe de o parte, se grăbesc și nu acordă importanța necesară produselor pe care le cumpără, pe de altă parte îndură statul la cozi interminabile și nu iau în considerare varianta mai rapidă.

18 mart. 2023, 21:25
Greșeala făcută de români atunci când se află la cumpărături. Poate avea consecinţe grave!

Greșeala făcută de români atunci când se află la cumpărături. Când vorbim de alimentație sănătoasă, acest lucru presupune și o atenție mult mai mare produselor pe care le achiziționăm din magazine. Informațiile legate de fiecare produs în parte sunt trecute pe etichetă. Cumpărătorii găsesc acolo detalii legate de ce ingrediente conțin, de proprietăți nutritive, aport energetic și, desigur, perioada de valabilitate.

Și, totuși, de multe ori pe etichete pot apărea detalii înșelătoare și de aceea aceasta e una dintre cele mai mari greșeli făcute de consumatori. Se lăsa păcăliți de denumiri precum bio”, „fără gluten”, „produs natural”, „produs tradițional” și cumpără produse fără să citească exact ce conțin ele.

Citește și Greşeala banală pe care o fac foarte mulţi români. Carnea pe care nu trebuie să o pui niciodată pe grătar, cum ne afectează sănătatea

Din grabă sau din încrederea pe care și-au construit-o într-un anume brand, cumpărătorii au tendința să ridice de pe raft produse fără să se intereseze exact ce conțin. Tentația e mare, iar producătorii sunt antrenați să folosească cuvinte cu scopul de a te convinge să cumperi. Cel mai important e să citim eticheta de pe spatele ambalajului.

Greșeala pe care românii o fac când merg la cumpărături

Mai e o informație înșelătoare la prima vedere. Pe etichetă sunt precizate cantitatea de carbohidrați, zahăr, sare, însă acestea sunt exprimate pentru o singură porție.

„Un lucru pe care trebuie să-l avem la noi atunci când plecăm la cumpărături este o listă, pe care să trecem tot ceea ce avem nevoie, pentru a nu ne trezi la supermarket în fața rafturilor că nu știm în ce direcție să o luăm. Când ajungem acolo, cel mai important lucru este să citim etichetele”, a spus Andreea-Carmen Radu, consilier în educație alimentară, într-un interviu pentru ”Prietenii de la 11”, de la Antena 1.

Citește și Prăjitură primăvăratică cu suc de portocale. Nu necesită coacere

Potrivit expertului, alimentele din care putem alege fac parte dintr-o gamă variată, dar de multe ori ele sunt foarte procesate și conțin mulți aditivi. Produsele pentru copii sunt făcute într-o manieră în care îl pot manipula pe cumpărător. Pe lângă ambalajul colorat și spectaculos, menit să atragă, pe etichetă sunt trecute și formulări de tipul „este sănătos” sau „conține fructe” ca să atragă cumpărătorul.

De asemenea, un alt obicei care îi țin pe români prea mult la cumpărături e că preferă să stea la cozi mari în loc să facă cumpărături mai repede și să folosească casele de tip self-pay.