Greșeala pe care o fac toți în bucătărie! De ce NU trebuie să arunci niciodată uleiul în chiuvetă

Aruncarea uleiului folosit în chiuvetă este o greșeală frecventă, dar extrem de nocivă atât pentru instalațiile sanitare, cât și pentru mediul înconjurător. Deși pare că uleiul se scurge fără probleme, realitatea este că acesta nu se dizolvă în apă și, odată ajuns în sistemul de canalizare, începe să se depună pe pereții țevilor. Pe măsură ce se răcește, se solidifică și formează un strat dens de grăsime, care atrage alte reziduuri și particule alimentare. În timp, acest proces duce la blocaje serioase, la scurgeri încetinite, la mirosuri neplăcute și, în cele din urmă, la înfundarea completă a țevilor.
Alina Costache
28 feb. 2025, 19:31
Greșeala pe care o fac toți în bucătărie! De ce NU trebuie să arunci niciodată uleiul în chiuvetă

Majoritatea oamenilor aruncă uleiul alimentar folosit direct în chiuvetă, fără să-și dea seama că această practică, aparent inofensivă, poate provoca pagube uriașe.

Deși pare că se scurge fără probleme, uleiul nu se dizolvă în apă și, odată ajuns în țevi, se transformă într-o capcană invizibilă, formând depuneri solide care atrag resturi alimentare.

Pe măsură ce grăsimea se acumulează, scurgerea devine tot mai lentă, mirosurile neplăcute apar, iar în final te poți confrunta cu o înfundare completă a instalației.

Citește și: Cele mai ieftine piețe de legume și fructe din România. Sunt diferențe uriașe de la un oraș la altul

Problema nu se oprește însă la nivelul casei tale. Uleiul alimentar uzat care ajunge în canalizare are un impact devastator asupra mediului.

Conform specialiștilor, un singur litru de ulei poate polua până la un milion de litri de apă, afectând ecosistemele acvatice prin formarea unei pelicule la suprafața apei. Aceasta împiedică oxigenarea corespunzătoare, punând în pericol viața plantelor și a animalelor.

Dacă pătrunde în sol, uleiul îl face nefertil, iar refacerea acestuia poate dura ani întregi. Tocmai de aceea, aruncarea uleiului în chiuvetă este una dintre cele mai dăunătoare practici pentru mediul înconjurător.

Pentru a preveni astfel de probleme, este esențial ca uleiul folosit la gătit să fie colectat și reciclat.

Dacă ai de eliminat o cantitate mică, poți folosi un prosop de hârtie pentru a șterge tigaia și apoi să-l arunci la gunoi. În cazul unei cantități mai mari, este recomandat să lași uleiul să se răcească, să-l strecori pentru a elimina impuritățile și să-l depozitezi într-un recipient din plastic, metal sau sticlă.

Ulterior, acesta poate fi dus la centrele specializate de colectare. Multe hipermarketuri precum Auchan sau Carrefour oferă puncte de reciclare pentru ulei alimentar uzat, la fel și benzinării precum MOL sau Socar. De asemenea, există organizații precum Uleiosul, Green Environment sau Bracos Oil, care se ocupă cu preluarea și transformarea acestuia în biodiesel sau alte produse ecologice.

Este important să adopți măsuri simple pentru protejarea țevilor și evitarea problemelor cauzate de acumularea de grăsimi. Un mod eficient de prevenire este utilizarea filtrelor de scurgere, care împiedică resturile de alimente să ajungă în canalizare.

De asemenea, curățarea periodică a țevilor cu soluții naturale, cum ar fi amestecul de bicarbonat de sodiu și oțet, urmat de apă fierbinte, ajută la dizolvarea depunerilor și menține instalațiile în stare optimă.

În loc să arunci uleiul în chiuvetă, poluând apa și deteriorând instalațiile sanitare, poți opta pentru soluții responsabile care protejează atât locuința ta, cât și mediul. Cu numeroasele opțiuni de reciclare disponibile, ai toate motivele să faci o schimbare benefică, contribuind astfel la un ecosistem mai curat și la un trai sustenabil.

Citește și: Cel mai sănătos pește. Nu acumulează mercur și este mai sigur decât somonul și codul

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african