Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!

Verificarea tehnică periodică este o operațiune care se efectuează o dată la doi ani și este obligatorie prin lege, dar specialiștii recomandă și revizia anuală a centralei termice.
Filip Stan
29 nov. 2021, 11:36
Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!

Centrala termică trebuie să funcţioneze la parametri optimi pentru a nu consuma mai mult gaz şi pentru un randament sporit în calorifere. Obligativitatea reviziei tehnice o dată la doi ani a redus accidentele, dar specialiştii recomandă ca revzia să fie făcută anual. În teorie, la fiecare doi ani, înainte să vină sezonul rece și să începi să dai drumul la căldură de la centrala termică, ar fi bine să faci o revizie la echipamente, să contactezi un profesionist. Din păcate, conform datelor agregate de Ariston Thermo România, numărul românilor care au făcut revizia în 2021 a scăzut cu nu mai puțin de 25%.

Potrivit estimărilor specialiştilor pe zona de service, numărul solicitărilor de intervenţie pentru verificări tehnice periodice sau revizii a scăzut, în 2020, pe fondul perioadei de lockdown, cu aproximativ un sfert faţă de anul anterior, 2019. În acest an, în contextul relaxării restricţiilor, numărul solicitărilor de intervenţii pentru revizie a început din nou să crească însă situaţia este departe de a fi una bună deoarece, inclusiv înainte de izbucnirea pandemiei, aceste activităţi erau realizate într-un procent foarte mic, adaugă specialiştii.

Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu!
„Pandemia a schimbat obiceiurile de consum. Pe de-o parte, odată cu restricţiile de circulaţie şi impunerea, în multe cazuri, a programului de lucru de acasă, oamenii au devenit mult mai preocupaţi de confortul propriului cămin, pentru că au petrecut mai mult timp în interiorul acestuia. Pe de altă parte, ei au devenit şi mai ezitanţi în interacţiunile fizice clasice, pe care le presupuneau anterior operaţiunile de verificare şi/sau revizie tehnică a centralelor”, a declarat Cătălin Drăguleanu, CEO Ariston Thermo România.

Pentru context, verificarea tehnică periodică este o operaţiune care se efectuează o dată la doi ani şi este obligatorie prin lege. Specialiştii Ariston Thermo România recomandă, însă, şi revizia anuală a centralei termice, ambele operaţiuni având rolul de a prelungi durata de viaţă a produselor şi optimiza performanţele. Scopul acestor operaţiuni este de a permite funcţionarea în siguranţă a centralelor termice, un lucru foarte important, de care depinde confortul zilnic al locuinţei și siguranța oamenilor din casă.

Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contotul peste cap
„Lucrurile nu stăteau foarte bine nici înainte de pandemie, când statisticile indicau că sub 50% dintre români făceau operaţiunile anuale de mentenanţă a centralei. Acest lucru arată că există o lipsă de informare referitor la motivele pentru care această operaţiune periodică este necesară. În calitatea sa de lider al pieţei de centrale termice din România, Ariston Thermo România îşi propune să fie parte din demersurile de informare a populaţiei în această direcţie şi recomandă tuturor clienţilor săi să nu neglijeze verificarea tehnică periodică a centralelor termice pe care le deţin, pentru a putea beneficia de confort sporit, în siguranţă”, a adăugat Cătălin Drăguleanu.

Cât costă, cât durează și ce presupune verificarea tehnică periodică la centrala termică

O verificare tehnică la centrală costă între 150 și 200 de lei, iar durata întregii operațiuni este între 1,5 și 2 ore. Printre altele, aceasta include acţiuni de curăţare şi întreţinere a schimbătorului de căldură, de verificare sau refacere a reglajelor de ardere, schimbarea filtrelor de apă rece şi încălzire.

Banii cheltuiți pentru mentenanță și verificare sunt de fapt o investiție în confortul pe termen lung al locuinței.
Operațiunile de întreținere sunt necesare, inclusiv pentru modelele de ultimă generație, deoarece funcționarea acestora depinde și de agenți precum gazul, aerul, energia electrică sau agentul termic. Atunci când revizia nu este realizată anual, pot apărea depuneri, magnetită sau reziduuri în centrală, iar schimbătorul de căldură pierde din eficiență, respectiv putere. După o folosire intensă în timpul sezonului rece, tehnicienii observă că centrala termică pierde din putere, ceea ce înseamnă că produce o cantitate mai mică de apă încălzită.

Centrala termică în condensație, electrică sau convențională: care este mai rentabilă pentru români

Alegerea centralei termice este o situație pe care fiecare dintre noi o întâlnim. Toți ne dorim una de calitate, care să ne ofere confortul de care avem nevoie și să fie rentabilă. În funcție de spațiul în care dorim să folosim centrala, trebuie să ținem cont de unele detalii. Dimensiunea, designul si performanța, sunt aspecte definitorii în alegerea ei.

Opțiunile par să fie simple. În principiu, depinde foarte mult de existența sau inexistența unei rețele de gaze naturale.

Cele mai des întâlnite sunt centralele termice murale. Acestea sunt avantajoase datorită costului redus al investiției. Pe lângă asta, cheltuielile de exploatare sunt mici. Ca montaj, ele se aplică direct pe perete.

Specialiștii recomandă în schimb centralele termice în condensație. Acestea au o eficiență superioară centralelor convenționale. Ele recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii.

Experții consideră acest tip de centrală high technology. Dezavantajul vine de la faptul că ele necesită o investiție inițială mai mare. Pentru zonele fără rețea de gaze, există varianta de centrale care funcționează pe combustibil solid. Pentru un randament optim, e bine să se folosească lemne de esențe tari sau rășinoase.

Centrala termică electrică este foarte utilă pentru casele de vacanță. În locurile care nu trebuie încălzite permanent, acest tip de centrală este mai convenabil. Prețul de achiziționare este mai mic. În schimb generează costuri mai mari de exploatare, deoarece energia electrică este mai scumpă decât gazul natural.

În achiziționarea unei centrale, trebuie să ținem cont în principal de condițiile spațiului pentru care dorim să le instalăm.

Centralele termice pe gaz sunt cele mai des întâlnite datorită costurilor mici și montajului facil. Dar, dacă ținem foarte mult la siguranța noastră, ar trebui să luăm în calcul o centrală electrică. Una dintre cele mai importante criterii de alegere trebuie să fie în primul rând siguranța celor care o folosesc. Astfel, senzorii de detectare a gazului, a focului sau a fumului nu trebuie sa lipsească. De asemenea, o altă măsură importantă de prevenire a evenimentelor neplăcute este posibilitatea evacuării gazului. Atât timp cât suntem informați corect, piața producătorilor de centrale ne stă la dispoziție cu game variate de produse.

DailyBusiness
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Spynews
Horoscop duminică, 8 decembrie 2024: Taurii vor avea mici cheltuieli
Bzi.ro
Margherita de la Clejani i-a lăsat pe toți mască cu ultima apariție! „Niciodată să nu spui niciodată!”
Fanatik.ro
Familia care refuză de mai mulți ani să-și vândă casa și terenul pentru 40 de milioane de dolari, deși în jurul proprietății s-a construit un adevărat oraș
Capital.ro
Noua procedură pentru obținerea permisului auto. Schimbare pentru cei care dau de permis
Playtech.ro
Imagine RARĂ: Salman Khan, acasă la Iulia Vântur: ”Asumați!”
DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Adevarul
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că va fi ultima sâmbătă pe care am trăit-o”
wowbiz.ro
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum arăta fostul campion de box în urmă cu doar câteva săptămâni?
Spynews
Cum arată iubitul ispitei Lala de la Insula Iubirii. Cei doi urmează să devină părinții / FOTO
Spynews
Neptun iese din retrograd în Pești. Cum ne influențează astrele
Evz.ro
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă e iubita fotbalistului român, vândut de Becali la arabi
kanald.ro
Schimbări semnificative în anul 2025 pentru pensionarii din România! Cine sunt cei care vor beneficia de majorări, dar și cine sunt seniorii care vor primi cu 200 de lei mai puțin la pensie
Cancan.ro
'Recunoaște că e bătut constant!' Adriana Bahmuțeanu, dovezi cutremurătoare: mesajele trimise la autorități și discuția șocantă cu fiii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu e scos din joc. Vestea serii: Nu va mai fi pe liste în niciun rând de alegeri
StirileBZI
Schimbare radicală la Bacalaureat! Toţi liceenii din România vor da examen la matematică sau ştiinţe!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
stirilekanald.ro
Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat
substantial.ro
Bărbat din Prahova audiat după declarații antisemite pe TikTok
MediaFlux
ACUM S-A AFLAT MARELE SECRET! Cine este și cu ce se ocupă fiica secretă a lui VLADIMIR PUTIN
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova