Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contotul peste cap

Cei care au centrală de apartament fac adesea o greșeală care duce la explozia sumelor de pe facturile la căldură.

10 nov. 2021, 08:09
Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contotul peste cap

Factura la gaze va fi mult mai mare! Legea care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie, adica de la următoarea factură, după ce legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Jourile din Rusia şi UE au prins de asemenea România la mijloc, astfel că iarna se anunţă una grea, iar românii nu pot decât să facă economii sau să nu facă greşeli de exploatare a aparaturii.

Facturi de 100 lei pentru încălzirea unui apartament cu trei camere în România. Cum este posibil

Mulți oameni care au centrală termică de apartament fac aceeași greșeală, care duce la un cost mai marela factura de gaze şi curent Specialiștii spun că putem reduce aceste facturi cu 15 și chiar 20%, dacă știm cum să folosim corect centrala și aparatele electrocasnice.

Ei au formulat câteva recomandări pentru a diminua facturile cu până la 20%. Totul este să știi cum să folosești corect centrala. De multe ori, românii își setează aparatura și modul acesteia de funcționare greșit, astfel încât facturile vin foarte mari. De exemplu, centrala ar trebui setată la 50-55 de grade, astfel încât apa caldă să aibă în jur de 40 de grade, adică temperatura optimă.

„Cel mai bine ar fi să setați centrala undeva la 50-55 de grade, iar un termostat de ambient adițional centralei v-ar ajuta foarte mult.

De asemenea, trebuie să ai un termostat care ar trebuie setat undeva la 22-23 de grade, cam asta este temperatura optimă. Iar pentru partea de apă caldă menajeră, temperatura ar fi undeva la 40 de grade”, spune Andrei Miu, specialist instalații termice, potrivit Digi24.

Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de la stat pentru facturi mai mici la iarnă. Fost ministru al Energiei: „E o procedură foarte birocratică, grea pentru oameni”

„O familie, dacă are apa caldă setată la 60 de grade, niciodată nu se va putea spăla cu o apă la o temperatură de 60 de grade. Automat va folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu”, spune Andrei Miu.

Cum îți micșorezi facturile
Cât despre electrocasnice, cel mai mult consumă frigiderele, aerul condiționat și mașina de spălat. „Aparatele frigorifice să le deschidem cât mai rar și cât mai puțin, adică atât timp cât luăm alimentele.

La aparatele de aer condiționat, putem seta o temperatură potrivită în cameră, 22-23 de grade, nu 16 grade! Iar la mașinile de spălat, un sfat pe care vi-l pot da este să selectăm temperatura în funcție de hainele pe care le spălăm”, spune Florin Dima, specialist în aparatură electrocasnică.

Chiar dacă dai mai mulți bani, pe termen lung îi vei recupera, pentru că vei plăti mai puțin la facturi. „La achiziționarea unui produs electrocasnic, sfatul este să optați pentru un produs de clasă energetică A. Chiar dacă diferența de cost este de 200-300 de lei, costul acesta se amortizează în timp”, subliniază Florin Dima. Poți face câteva schimbări care să ducă la facturi mai mici, cum ar fi să nu îți lași aparatele precum telefonul, laptopul sau alte aparate la încărcat peste noapte, pentru că ele vor continua să consume energie.

Coronavirus: OMS avertizează Europa cu privire la o ”iarnă grea” ca urmare a intensificării pandemiei

Directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a avertizat marţi că Europa se va confrunta cu „o iarnă grea” ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19 şi a reiterat că această regiune a devenit „epicentrul” pandemiei de coronavirus, relatează EFE.

Hans Kluge a participat la deschiderea celui de-al 44-lea Congres Mondial al Spitalelor, care se desfăşoară în oraşul spaniol Barcelona.

În intervenţia sa, Hans Kluge a subliniat că regiunea europeană a OMS – care include 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia şi mai multe foste republici sovietice – a înregistrat săptămâna trecută aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi că numărul total al deceselor a ajuns la aproape 1,5 milioane.

„Regiunea noastră este epicentrul pandemiei, înregistrând o creştere a transmiterii, a spitalizărilor şi a deceselor”, a adăugat directorul OMS Europa, avertizând cu privire la o” iarnă grea” pe acest continent.

În acest sens, Hans Kluge a făcut apel la intensificarea vaccinării populaţiei în general, dar mai ales a personalului sanitar, pentru „a menţine virusul la distanţă”, şi a precizat că în şapte ţări din regiune mai puţin de 20% dintre angajaţii din sectorul medical sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

„Vaccinarea extinsă şi măsurile de prevenţie sunt singura cale pentru a uşura creşterea presiunii asupra spitalelor şi a sistemelor sanitare”, a avertizat el.

Directorul OMS Europa a citat câteva „lecţii” învăţate în timpul pandemiei, precum coordonarea între protagoniştii sanitari şi cei instituţionali, modernizarea instalaţiilor, îngrijirea sănătăţii angajaţilor din sectorul medical, creşterea efectivelor medicale şi a digitalizării, printre altele.

Ţările de pe continentul european sunt deosebit de afectate de COVID-19, cu o incidenţă a cazurilor în Germania la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei şi un record de decese în Rusia, unde au fost raportate peste 1.200 de morţi în ultimele 24 de ore.

Cum ar putea scădea factura la gaze. Virgil Popescu: Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, spune România s-a angajat să renunţe la producţia de energie electrică pe bază de cărbune şi își dorește ca, în 2026, gazul din Marea Neagră să fie folosit pentru a înlocui cărbunele.

„Astăzi am participat la conferinţa online „The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities”, organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia şi Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA şi reprezentanţi ai mediului privat. Cu această ocazie, am transmis ca avem nevoie de implementarea proiectelor strategice în energie, pentru că astfel creştem gradul de securitate al ţării noastre”, a scris Popescu pe Facebook.