Greşeala pe care tot mai mulţi proprietari o fac cu chiriaşii. Riscă să fie executaţi silit şi să aibă probleme mari cu legea

Tot mai mulţi români ajung să-şi închirieze apartamentele, dar acest lucru le poate aduce, pe lângă câştigurile financiare, şi probleme. Este cazul în care, la încetarea relației cu proprietarii, chiriașii lasă în urmă datorii la cheltuielile de întreținere. Conform legii, cel care răspunde Răspunzător pentru ele este, proprietarul, care poate fi chiar executat silit de către reprezentanții asociației de proprietari în cau de neplată!
Filip Stan
10 aug. 2024, 12:07
Greşeala pe care tot mai mulţi proprietari o fac cu chiriaşii. Riscă să fie executaţi silit şi să aibă probleme mari cu legea
Greşeala pe care tot mai mulţi proprietari o fac cu chiriaşii. Riscă să fie executaţi silit şi să aibă probleme mari cu legea

Greşeala pe care tot mai mulţi proprietari o fac cu chiriaşii. Nerespectarea obligațiilor financiare de către proprietari, ca urmare a datoriilor lăsate de chiriaşi, poate duce la măsura de executare silită. Asta deoarece responsabilitatea pentru achitarea cheltuielilor lunare către asociația de proprietari revine în mod direct proprietarului locuinței. În caz de restanțe, acesta poate fi acționat în instanță pentru recuperarea sumelor și, în situații extreme, riscă chiar executarea silită pentru neachitarea datoriilor, scrie EVZ.

Citeşte şi: Noile reglementări UE care vor deveni obligatorii pentru toţi românii care stau la bloc. Ce trebuie să ştie proprietarii şi chiriaşii

Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, pentru acumularea datoriilor chiriașilor către asociația de proprietari acțiunea de recuperare se va îndrepta împotriva proprietarului, nu a chiriașului, deși acesta din urmă este cel care s-a folosit efectiv de apartament și a beneficiat de utilitățile diverșilor furnizori de servicii. „În cazul închirierii (…) obligația de plată a cotelor de întreținere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosință a spațiilor respective contravaloarea acestora, în condițiile stabilite prin contractul de închiriere (…)”, se arată în Legea nr. 196/2018.

Citeşte şi: Regula drastică la întreținere pentru românii care stau la bloc! Ce trebuie să facă neapărat proprietarii de apartamente

Pentru a evita aceste probleme, este recomandat ca proprietarii să încheie un contract de închiriere detaliat, care să reglementeze clar obligațiile fiecărei părți, mai ales că fără un document oficial care să ateste perioada în care chiriașul a locuit în apartament, proprietarul se confruntă cu dificultăți în dovedirea pretențiilor sale.

Totodată, unii proprietari aleg să nu declare închirierea la ANAF, pentru a evita plata taxelor şi a impozitelor, care în care problemele juridice se amplifică, având în vedere că evaziunea fiscală poate conduce la sancțiuni suplimentare!

Mai mult, conform Codului Civil, doar contractele de locațiune încheiate în formă autentică și înregistrate la organele fiscale au statut de titlu executoriu. Astfel, cu acest document, proprietarul poate obține executarea silită a chiriaşului în cazul neplății chiriei sau a eventualelor daune. Totuși, acest act nu are efect şi asupra cheltuielilor de întreținere, care sunt considerate obligații separate ale proprietarului.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Administratorul blocului poate fi schimbat? Când și cum poți cere înlocuirea lui legal
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață