Greşeli alimentare de sărbători: Cele mai proaste alegeri pe care le facem în decembrie

Din dorinţa de a arăta cât mai bine şi, mai ales, să nu ne îngrăşăm de sărbători, mulţi dintre noi facem greşeli alimentare în luna decembrie.

RomaniaTV.net
17 dec. 2013, 09:38
Greşeli alimentare de sărbători: Cele mai proaste alegeri pe care le facem în decembrie

1. Saritul peste mese
 
Saritul peste mese inainte de o cina sau un pranz copios este una dintre greselile fundamentale pe care le comitem in decembrie. Doar pentru ca ai, seara, o masa in familie, unde stii sigur ca esti asteptat cu friptura si sarmale, nu inseamna ca nu trebuie sa mananci nimic pana in momentul cinei in familie. Nu “salvezi” calorii nemancand dimineata si la pranz, pentru ca mai apoi sa te poti delecta cu bunataturi traditionale de sarbatori. Tot ceea ce faci, de fapt, este sa-ti incetinesti metabolismul, sa-ti pui organismul “in garda”, care – in momentul in care va primi de mancare – va depozita absolut tot pentru a se “pregati” pentru alte posibile privatiuni ca cea de dinainte de masa copioasa. Astfel ca, chiar si mancand o singura data pe zi, poti sa te ingrasi, caci organismul invata sa consume mult mai putin calorii si depoziteaza pentru alte “perioade negre”. Acesta este un mecanism de supravietuire al organismului pe care il avem din vremuri stravechi, cand hrana nu era la indemana ca in zilele noastre si puteai trece chiar zile fara ca omul sa manance.

Citeşte şi Cum să supravieţuieşti sărbătorilor: Secretele cuplurilor fericite
 
2. Neglijatul caloriilor “sanatoase”

Nu are rost sa renunti la garnitura de legume la cuptor doar ca sa mananci doua felii de friptura in loc de una. O alegere nesanatoasa va fi intotdeauna in detrimentul propriului organism si al siluetei, comparativ cu o alegere sanatoasa. Totodata, nu te feri de “rontaieli” precum migdale sau alune de padure (neprajite) sau de humus. Intr-adevar, acestea contin multe calorii, dar sunt calorii “sanatoase”, caci ofera organismului nutrienti de calitate care-l ajuta la buna functionare.

La o masa de sarbatori poti manca absolut tot ce este pe masa, dar in cantitati mici. Pune-ti o singura lingura de salata de boeuf (poate chiar o lingurita), ia doua sarmale in loc de cinci, alege bucata mica de friptura, in schimb asigura-te ca iti pui multa salata in farfuria. Cat mai multa salata. Mananca incep, ia-ti timp sa mesteci fiecare imbucatura daca nu vrei sa-ti pice greu.

Continuarea pe Lyla.ro.