Greșeli frecvente ale părinților privind protecția solară pentru copii și cum să le eviți

Soarele nu face pauză doar pentru că ai luat tu liber. Oricât de tentant ar fi să îți lași copilul să se joace în nisip fără griji, pielea lui are alte planuri.
Alina Costache
19 mai 2025, 09:50
Greșeli frecvente ale părinților privind protecția solară pentru copii și cum să le eviți
Chiar dacă nu arată ars sau roșu după o zi la plajă sau în parc, expunerea constantă fără protecție are efecte care se adună în tăcere, iar când vine vorba de cremele cu SPF, părinții bine intenționați ajung adesea să greșească mai mult decât cred.
  1. Crema nu se aplică o singură dată pe zi, ca un vaccin. Dacă ai pus dimineața puțină cremă pe umeri și pe nas și te simți împăcat, e ca și cum ai pune centura doar în prima oră, la un drum de 8 ore. Protecția solară nu e permanentă. Transpirația, apa, frecatul cu prosopul sau simpla trecere a timpului o degradează. Ideal, reaplicarea se face la fiecare două ore sau imediat după baie. Mulți părinți uită complet de asta sau presupun că o cremă rezistentă la apă ține până la apus. Nu ține. Rezistența la apă nu înseamnă invincibilitate, ci doar un interval scurt în care nu dispare complet.
  2. Umbra nu înlocuiește crema. E ușor să crezi că dacă e copilul sub umbrelă, e în siguranță. Dar umbrela de plajă nu e un scut. Radiațiile UV se reflectă din nisip, din apă, chiar și din cimentul trotuarului. Chiar și într-o zi înnorată, o mare parte din UV trece prin nori. Umbra ajută, dar nu protejează complet. Crema e baza, umbra e bonusul. În plus, copiii nu stau sub umbrelă. Se rostogolesc, se îngroapă, fug după mingi sau cornete. Nici nu apuci să clipești și e deja bronzat pe spate…
  3. Un SPF mai mare nu înseamnă automat mai bine. SPF 50 nu e o capă magică, iar SPF 30 nu e ruleta rusească. Diferențele sunt mici în ceea ce privește blocarea razelor UVB, dar problema reală e cantitatea și modul de aplicare. O cremă cu SPF mare, aplicată în strat subțire, protejează mai prost decât una cu SPF mai mic aplicată corect. Pe scurt: nu te încrede în număr, învață să o folosești bine. Și caută o formulă prietenoasă cu pielea copiilor, fără parfumuri și alergeni inutili. La Notino, oferta de cremă de protecție solară pentru copii este gândită tocmai pentru părinții care vor să evite produsele de calitate îndoielnică din supermarket.
  4. Pielea mai închisă la culoare nu e imună. E una dintre cele mai des întâlnite idei greșite: „nu e nevoie de cremă, copilul meu are pielea măslinie, nu se arde ușor”. Adevărul e că bronzul natural oferă un SPF echivalent cu… 4. Copiii cu piele mai închisă se ard mai greu, dar pot suferi leziuni celulare similare sau chiar mai severe, pentru că le observi mai târziu. Așa că reține faptul că pigmentul închis nu poate oferi protecție solară adecvată pe timp de vară.
  5. Nu toate zonele sunt tratate la fel. Genunchii, nasul, ceafa și urechile par mereu uitate, ca și cum n-ar fi părți din corp. În goana pregătirilor pentru ieșire, ajungi să dai cu cremă pe piept și umeri și să crezi că e suficient, dar unele zone se ard mai repede tocmai pentru că sunt expuse într-un unghi mai direct. Copiii stau mult cu capul aplecat, cu spatele la soare, se joacă pe jos, iar ceafa devine epicentrul razelor. Și să nu uităm buzele, care au și ele nevoie de protecție, altfel crapă și dor mai ceva ca nisipul în slip.
  6. Nu toate cremele sunt create egal. Alegi crema după ambalaj drăguț sau după preț? S-ar putea să nu faci cea mai bună alegere. Unele formule conțin alcool, parfumuri sau filtre chimice care pot irita pielea sensibilă a copiilor. Asta nu înseamnă că trebuie să dai o avere, dar un produs dedicat copiilor, cu ingrediente mai blânde, face diferența. Verifică dacă are spectru larg (UVA și UVB), dacă e testat dermatologic și dacă textura e potrivită. O cremă prea grasă o să-i facă să se frece imediat, una prea uscată o să crape la prima frecare cu colacul.
  7. Soarele de oraș nu e cu nimic mai blând decât cel de la mare. Ideea că protecția solară e rezervată concediului pe litoral e o capcană. Copiii petrec ore întregi în parc, la grădiniță sau în curtea blocului, și tot acolo își pot arde obrajii sau nasul. Inclusiv în București, Cluj sau Brașov, în iunie-august, radiațiile pot ajunge la niveluri foarte ridicate. Pielea nu face diferența între Constanța și Colentina. E același soare peste tot!

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Barem limba română Evaluare Națională 2025. Cum se rezolvau subiectele și ce notă poți obține. Update
Capital.ro
Anunț despre serviciul militar obligatoriu. Totul e clar. Toată lumea se pregătește de luptă
Playtech.ro
Țara europeană cu cele mai sigure autostrăzi. Aici se înregistrează cele mai puține accidente rutiere
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
Concurentă la Survivor și Bravo, ai stil!, moartă la 30 de ani de anorexie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
Evaluare Națională 2025: A fost publicat baremul oficial la Limba și literatura română!
Cancan.ro
Doliu în lumea influencerilor! O fostă concurentă a emisiunii ‘Bravo, ai stil!’ a murit răpusă de anorexie
Playsport.ro
Mihai Leu, în comă indusă după o operație dificilă. Fostul mare pilot e...
Capital.ro
Au declarat zi de doliu național. O mare stea a României s-a stins prea devreme: Ne plecăm fruntea în fața unei pierderi de neînțeles
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO Iranul a atacat baza aeriană a americanilor din Qatar. Administrația Trump confirmă că a știut dinainte de atac
El este Marius, tânărul de 23 de ani care a murit după ce un autocar cu mai mulți copii s-a răsturnat pe A2. Doi minori sunt în stare gravă
MediaFlux
Taxa pe boală revine: toate concediile medicale vor fi impozitate cu CASS. Programul de guvernare elimină excepțiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este „vrăjitoarea” cu prazul, a lui Cioloș, care va da ora exactă în diplomația românească