Greșeli frecvente ale părinților privind protecția solară pentru copii și cum să le eviți

Soarele nu face pauză doar pentru că ai luat tu liber. Oricât de tentant ar fi să îți lași copilul să se joace în nisip fără griji, pielea lui are alte planuri.
Alina Costache
19 mai 2025, 09:50
Greșeli frecvente ale părinților privind protecția solară pentru copii și cum să le eviți
Chiar dacă nu arată ars sau roșu după o zi la plajă sau în parc, expunerea constantă fără protecție are efecte care se adună în tăcere, iar când vine vorba de cremele cu SPF, părinții bine intenționați ajung adesea să greșească mai mult decât cred.
  1. Crema nu se aplică o singură dată pe zi, ca un vaccin. Dacă ai pus dimineața puțină cremă pe umeri și pe nas și te simți împăcat, e ca și cum ai pune centura doar în prima oră, la un drum de 8 ore. Protecția solară nu e permanentă. Transpirația, apa, frecatul cu prosopul sau simpla trecere a timpului o degradează. Ideal, reaplicarea se face la fiecare două ore sau imediat după baie. Mulți părinți uită complet de asta sau presupun că o cremă rezistentă la apă ține până la apus. Nu ține. Rezistența la apă nu înseamnă invincibilitate, ci doar un interval scurt în care nu dispare complet.
  2. Umbra nu înlocuiește crema. E ușor să crezi că dacă e copilul sub umbrelă, e în siguranță. Dar umbrela de plajă nu e un scut. Radiațiile UV se reflectă din nisip, din apă, chiar și din cimentul trotuarului. Chiar și într-o zi înnorată, o mare parte din UV trece prin nori. Umbra ajută, dar nu protejează complet. Crema e baza, umbra e bonusul. În plus, copiii nu stau sub umbrelă. Se rostogolesc, se îngroapă, fug după mingi sau cornete. Nici nu apuci să clipești și e deja bronzat pe spate…
  3. Un SPF mai mare nu înseamnă automat mai bine. SPF 50 nu e o capă magică, iar SPF 30 nu e ruleta rusească. Diferențele sunt mici în ceea ce privește blocarea razelor UVB, dar problema reală e cantitatea și modul de aplicare. O cremă cu SPF mare, aplicată în strat subțire, protejează mai prost decât una cu SPF mai mic aplicată corect. Pe scurt: nu te încrede în număr, învață să o folosești bine. Și caută o formulă prietenoasă cu pielea copiilor, fără parfumuri și alergeni inutili. La Notino, oferta de cremă de protecție solară pentru copii este gândită tocmai pentru părinții care vor să evite produsele de calitate îndoielnică din supermarket.
  4. Pielea mai închisă la culoare nu e imună. E una dintre cele mai des întâlnite idei greșite: „nu e nevoie de cremă, copilul meu are pielea măslinie, nu se arde ușor”. Adevărul e că bronzul natural oferă un SPF echivalent cu… 4. Copiii cu piele mai închisă se ard mai greu, dar pot suferi leziuni celulare similare sau chiar mai severe, pentru că le observi mai târziu. Așa că reține faptul că pigmentul închis nu poate oferi protecție solară adecvată pe timp de vară.
  5. Nu toate zonele sunt tratate la fel. Genunchii, nasul, ceafa și urechile par mereu uitate, ca și cum n-ar fi părți din corp. În goana pregătirilor pentru ieșire, ajungi să dai cu cremă pe piept și umeri și să crezi că e suficient, dar unele zone se ard mai repede tocmai pentru că sunt expuse într-un unghi mai direct. Copiii stau mult cu capul aplecat, cu spatele la soare, se joacă pe jos, iar ceafa devine epicentrul razelor. Și să nu uităm buzele, care au și ele nevoie de protecție, altfel crapă și dor mai ceva ca nisipul în slip.
  6. Nu toate cremele sunt create egal. Alegi crema după ambalaj drăguț sau după preț? S-ar putea să nu faci cea mai bună alegere. Unele formule conțin alcool, parfumuri sau filtre chimice care pot irita pielea sensibilă a copiilor. Asta nu înseamnă că trebuie să dai o avere, dar un produs dedicat copiilor, cu ingrediente mai blânde, face diferența. Verifică dacă are spectru larg (UVA și UVB), dacă e testat dermatologic și dacă textura e potrivită. O cremă prea grasă o să-i facă să se frece imediat, una prea uscată o să crape la prima frecare cu colacul.
  7. Soarele de oraș nu e cu nimic mai blând decât cel de la mare. Ideea că protecția solară e rezervată concediului pe litoral e o capcană. Copiii petrec ore întregi în parc, la grădiniță sau în curtea blocului, și tot acolo își pot arde obrajii sau nasul. Inclusiv în București, Cluj sau Brașov, în iunie-august, radiațiile pot ajunge la niveluri foarte ridicate. Pielea nu face diferența între Constanța și Colentina. E același soare peste tot!

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin