Greşeli pe care le fac părinţii încercând să-i cuminţească pe copii

Educarea şi disciplinarea copiilor nu este o meserie tocmai uşoară. Până şi cei mai bine intenţionaţi părinţi comit greşeli. Greşeli care mai apoi se răsfrâng asupra copilului. Tocmai de aceea ar fi indicat să fim atenţi la sfatul psihologilor, educatorilor, învăţătorilor care au mai multă experienţă în ceea ce priveşte lucrul cu copiii.

RomaniaTV.net
13 iul. 2012, 20:30
Greşeli pe care le fac părinţii încercând să-i cuminţească pe copii

Prea mulţi „nu” conduc la prea puţina disciplină

„Nu-ti mai bate sora!”, „NU mai strica jucariile!”, „Nu mai trage cainele de coada!”, „NU ai voie la prize!”. Ati numarat vreodata de cate ori spuneti „nu” copilului, in incercarea voastra de a-l disciplina? E drept, nici un parinte nu vrea sa se zica despre copilul lui ca este prost crescut sau needucat, dar cand i se spun prea multi „nu”, copilul devine imun. Pur si simplu nu-i mai aude. Asa ca, in loc sa-i spuneti „Nu face asta”, mai bine i-ati spune cum ati vrea sa se comporte.

În dorinţa de a-i discplina, uitaţi că, totuşi, sunt copii

Situatie: Sunteti in autobuz sau in biserica sau la film, iar copilul incepe sa tipe. Daca ii spuneti „sssttt”, va tipa din nou cu siguranta. Sunteti din ce in ce mai stresati, vi se pare ca lumea din jur rade deja de voi, isteria devine din ce in ce mai mare, si a voastra, si a copilului. De-acum incepeti sa credeti ca o face dinadins si totul va culmina cu o palma. Rezultatul: copilul urla si mai tare. Deci, n-ati rezolvat nimic. Daca tipa, copilul transmite mesajul ca nu stie cum sa se comporte intr-o astfel de situatie. Poate n-a mai fost niciodata in autobuz sau la biserica. Deci n-are de unde sa stie ce are de facut. Daca sunteti in autobuz ii spuneti ca trebuie pastrata linistea pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Totul trebuie facut cu calm si rabdare.

Ca să aveţi un copil disciplinat, trebuie să fiţi voi înşivă disciplinaţi

De multe ori, parintii vor sa aiba copii cuminti, insa ei insisi uita cum sa se comporte. De cate ori n-ati tipat nervosi in telefon la vreun coleg de serviciu, fara sa va dati seama ca cel mic e langa voi si va aude? De cate ori n-ati injurat de fata cu copilul cand cineva nu v-a dat prioritate la semafor? Cat timp credeti ca va trece pana cand copilul va face exact ce a vazut? Ei, bine, foarte putin. E drept, e cam greu sa fii parintele perfect tot timpul, fara sa aveti nici cea mai mica ezitare. Dar in momentul in care gresiti, trebuie sa cereti imediat iertare. Copilul trebuie sa stie ca acel comportament este deviant, ca ati facut ceva nepermis si ca data viitoare veti incerca sa nu mai repetati greseala.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro