Greşeli pe care le faci în educarea copilului tău

Vrând, nevrând, părinţii comit şi erori în creşterea şi educarea copilului lor. Până la urmă şi greşelile sunt o experienţă de viaţă din care trebuie să ne învăţăm lecţia. Important e să nu le comitem de fiecare dată pe aceleaşi. Iată care sunt, potrivit specialiştilor Reader’s Digest, cele mai frecvente greşeli pe care le fac părintii cu copiii lor.

RomaniaTV.net
13 mai 2012, 12:14
Greşeli pe care le faci în educarea copilului tău

1. Nu eşti consecvent!

Copiilor, mai ales când sunt mici, le place foarte mult rutina. Nu se simt în siguranţă dacă sunt luaţi prin surprindere. Aşa că este bine să le impui cam aceleaşi ore de masă, de joacă, de somn şi mai ales acelaşi gen de pedepse/recompense pentru acelaşi mod de comportament.

2. Îl neglijezi!

Chiar dacă distracţia în familie este foarte importantă, copiii mici simt nevoia să aiba momente de unu-la-unu cu fiecare părinte în parte. Aşa că rezervă-ţi pe zi măcar o jumătate de oră pe care să i-o dedici în totalitate numai lui.

3. Îl cocoloşeşti!

Nu trebuie să cazi nici în extrema cealaltă, în care copilul nu face nimic de unul singur pentru că tu eşti mereu dispus(ă) să-l ajuţi. Lasă-l să se chinuie puţin să ia jucăria preferată pusă pe un raft puţin mai înalt sau să se încalţe, chiar dacă a băgat piciorul în pantoful greşit. Atât timp cât o acţiune nu-i pune viaţa în pericol, este bine să fie lăsat să o ducă până la capăt, indiferent de rezultatele pe care le obţine. Regula lovitului cu capul de pragul de sus funcţionează încă de la cele mai fragede vârste. În plus, copilul nu va ajunge niciodată să înveţe din propria experienţă dacă nu găseşte singur soluţii la problemele cu care se confruntă.

4. Îi dai mâncare „de bebeluşi”

Copilul trebuie să înveţe să mestece, să mănânce alimente solide, cu alte cuvinte să nu mai fie tratat ca un bebeluş. Pune-i în farfurie ce mănânci şi tu, fără a-i umple însă castronul cu pretenţia exagerată de a mânca tot. În plus, nici nu trebuie forţat. Nu faci altceva decât să-i stârneşti o adversitate faţă de respectivul fel de mâncare.

Citiţi aici mai mult