Greşelile care au adâncit criza euro. Și soluțiile încă neadoptate

„Ar fi relativ uşor să se gestioneze supraîndatorarea statului grec“, spune un economist francez într-o analiză citată de Reuters și de cotidianul conservator La Tribune. Soluția lui este contrară greșelilor autorităţilor europene în gestionarea crizei datoriilor, cea mai mare fiind ştergerea administrativă a jumătate din datoriile Greciei.

RomaniaTV.net
01 dec. 2011, 12:09
Greşelile care au adâncit criza euro. Și soluțiile încă neadoptate

Soluțiile economistului francez Christian Jimenez, care este şi şef al unei firme de administrare a investiţiilor pot părea multora cel puțin neaplicabile, dar merită atenție, potrivit La Tribune. Ele sunt:

 

– Autorităţile europene vor anunţa că datoriile suverane ale ţărilor din zona euro vor fi rambursate în proporție de 100%;

 

– Acordarea de linii de credit corespunzătoare țărilor aflate în pericol, de către un larg sindicat de bănci comerciale și de către Fondul de Stabilitate Financiară Europeană (Fondul de salvare a Euro, EFSF). EFSF ar căpăta statutul de bancă, iar preveerile Basel III ar intra sub incidența unui moratoriu.

 

„Cu puterea combinată a tuturor băncilor europene, nici nu mai este necesară majorarea capitalului EFSF. Punând „pe masă” un capital de magnitudinea celor mai mari bănci europene, speculatorii ar înţelege că trebuie să se grăbească să cumpere înapoi obligațiunile de stat vândute, sau promise la vânzare. Criza ar trece, cel puţin de faza sa cea mai acută“, scrie Christian Jimenez.

 

Citeste mai mult pe MONEY.ro