Greșelile pentru care a fost găsit vinovat medicul Gheorghe Burnei în cazul Amirei: ”Pacienta are sechele ireversibile și șanse mici să poată deveni vreodată mamă”

Motivarea judecătorilor, în cazul Amirei, tânăra care a ajuns într-o stare de infirmitate după ce a fost 17 ani pacienta profesorului Gheorghe Burnei, se bazează pe un raport de expertiză medico-legală întocmit de INML. Concluziile raportului indică o culpă medicală clară
Alina Costache
04 feb. 2024, 08:48
Greșelile pentru care a fost găsit vinovat medicul Gheorghe Burnei în cazul Amirei: ”Pacienta are sechele ireversibile și șanse mici să poată deveni vreodată mamă”

Judecătoria sectorului 4 a stabilit la finalul anului trecut acordarea unor despăgubiri civile consistente pentru una dintre fostele paciente ale doctorului Gheorghe Burnei. Este vorba despre cazul Amira Camelia Hamed, o tânără acum în vârstă de 26 de ani, fostă pacientă operată de șapte ori de medicul Burnei.

Judecătorii au stabilit, pe 18 decembrie 2023, că Gheorghe Burnei, în solidar cu Spitalul Clinic pentru Copii Marie Skladowska Curie, trebuie să-i plătească Amirei daune morale în valoare de 125.000 de euro și daune materiale de 18.755 lei. Totodată, instanța a stabilit ca tânăra să beneficieze de plata unei prestații periodice lunare reprezentate de diferența dintre salariul minim pe economie și pensia de invaliditate. Potrivit deciziei instanței, sumele vor fi înaintate de societatea de asigurare care avea contract cu spitalul. Decizia nu este definitivă, iar medicul a anunțat deja că o va contesta.

Citește și: Medicul Gheorghe Burnei, prima reacție după ce instanța l-a obligat să plătească daune uriașe în ”cazul Amira”: ”Sunt nevinovat”

În motivarea publicată recent, instanța a concluzionat ”că fapta ilicită săvârșită de către pârâtul Burnei Gheorghe, care se încadrează în noțiunea de malpraxis medical constă în alegerea greșită a soluției terapeutice pentru luxația congenitală de șold, fără a încerca în prealabil și celelalte metode de tratament care erau recomandate în funcție de vârsta pacientei.

Totodată aceasta constă în inserarea unui bloc de biovitroceramică supradimensionat.  Aceste erori au condus la complicații care au determinat necesitatea unor alte intervenții chirurgicale prin care s-a încercat corecția, intervenții al căror rezultat nu a fost cel scontat, ca urmare a faptului că alegerea greșită a soluției terapeutice și a metodei de tratament în cazul primei intervenții chirurgicale a generat ulterior complicații majore, care nu au mai putut fi înlăturate în cazul reclamantei”, scrie Fanatik.ro.

Citește și: Medicul Gheorghe Burnei a scăpat de dosarul de vătămare corporală a trei copii după ce instanţa a constatat prescripţia. Victimele sunt dărâmate: „Nu mai există justiţie! Comisia Superioară a recunoscut că fiica mea a fost operată degeaba”

În dosar s-a solicitat un punct de vedere al Comisiei Superioare Medico-Legale, din care rezultă că ”intervenția chirurgicală asupra șoldului drept nu era necesară”. De asemenea, raportul arată că ”necroza aseptică a capului femural se poate datora mai degrabă intervenției chirurgicale inițiale”. Medicii consultați au mai arătat că tratamentul chirurgical a început de la o vârstă prea fragedă și că tripla osteotomie de bazin nu se recomandă la o pacientă mai mică de doi ani.

În plus, fixatorul extern a fost extras înaintea consolidării definitive a focarelor de osteotomie și fără recomandarea utilizării temporare a unei orteze. În total, raportul de expertiză a identificat cel puțin patru erori de tratament, în timp ce două proceduri au fost considerate benefice: osteotomia de varizare și centrare cap femural și alungirea de femur stâng.

”Pârâtul Burnei Gheorghe nu a aplicat un tratament etapizat, gradual, în care să prevaleze alegerea unor proceduri terapeutice cât mai puţin invazive şi generatoare de riscuri şi complicaţii”, se mai arată în motivarea instanței.

Raportul de expertiză mai indică faptul că funcția motorie la nivelul membrelor inferioare este unul nefavorabil și că ”unele sechele au caracter ireversibil”, acestea fiind încadrate în noțiunea de infirmitate.

Medicii-experți au concluzionat că este posibil ca pacienta să nu poată avea copii. ”La obiectivele nr. 28-30, s-a răspuns că se poate obține o sarcină, dar nu se poate preciza rezistența pe care o va avea bazinul sacro-iliac sub greutatea pe care o va avea uterul la termen”, se mai arată în motivarea consultată de FANATIK.

Pe de altă parte, în urma unui raport medical psihologic, s-a constatat că pacienta prezintă stare depresivă, cu accentuarea tendințelor de emotivitate, instabilitate și impulsivitate, anxietate și tendință la dependență emoțională.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african