Greta Thunberg, nominalizată la Nobelul pentru Pace. E a doua favorită să câştige premiul, după Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Premiul Nobel pentru Pace ar putea ajunge în acest an la activista ecologistă Greta Thunberg și la mișcarea Vineri pentru Viitor pentru a scoate în evidență legătura dintre deteriorarea mediului și amenințările la adresa păcii și securității, afirmă unii experți.

17 sept. 2020, 13:36
Greta Thunberg, nominalizată la Nobelul pentru Pace. E a doua favorită să câştige premiul, după Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Câștigătorul premiului în valoare de un milion de dolari, probabil cel mai prestigios din lume, va fi anunțat la Oslo în 9 octombrie fiind ales din 318 candidați, premiul putând fi împărțit în trei. Adolescenta în vârstă de 17 ani a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni și doi legiuitori din Suedia iar dacă va câștiga ar avea aceeași vârstă ca și pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată Nobel de până acum.

Asle Sveen, un istoric și autor al mai multor cărți despre premiul Nobel, afirmă că Thunberg este un candidat puternic pentru premiul din 2020, a doua sa nominalizare în tot atâția ani, focurile de pe coasta de vest a Statelor Unite și creșterea temperaturilor din Arctica „lăsând oamenii fără niciun dubiu” în privința încălzirii globale. „Nicio altă persoană nu a făcut atâtea pentru a face lumea să se concentreze asupra schimbărilor climatice ca ea„, a declarat Sveen pentru Reuters.

Comitetul Nobel a acordat premiul pentru Pace unor activiști ecologiști și înainte, începând cu kenyana Wangari Maathai pentru campania ei de a planta 30 de milioane de copaci în Africa, atribuindu-i-l și fostului vicepreședinte american Al Gore și Panoului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice în 2007.

Citeşte şi Donald Trump stârneşte din nou controverse cu privire la încălzirea globală: „În cele din urmă vremea se va răci”

În era crizei coronavirus comitetul ar putea alege să scoată în evidență amenințarea pe care pandemia o reprezintă la adresa păcii și securității, afirmă și Dan Smith, directorul Institutului de Cercetări pentru Pace din Stockholm. „Există o legătură între deteriorarea mediului și problemele noastre în creștere cu pandemiile și mă întreb dacă nu cumva Comitetul Nobel va dori să scoată în evidență asta„, a declarat Smith pentru Reuters, adăugând că în caz că oficialii Nobel vor dori acest lucru „există tentația evidentă a Gretei Thunberg”.

Mișcarea Vineri pentru Viitor a început în 2018 când Thunberg a declanșat o grevă a elevilor pentru a determina luarea de măsuri în privința climei, mișcarea devenind între timp un protest global. Mulți au fost sceptici când Greta a devenit favorita caselor de pariuri pentru a câștiga Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, în special datorită vârstei sale, dar a doua nominalizare i-ar putea crește șansele. Agenția de pariuri irlandeză Paddy Power, una din cele mai mari din lume, vede Organizația Mondială a Sănătății drept favorită cu o cotă de 2,5, urmată de Thunberg cu 3 și premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern cu o cotă de 5.

„Greta este o renominalizare, cum a fost și în cazul Malalei”, punctează Sveen, activista pakistaneză câștigând premiul în 2014. Alți candidați cunoscuți pentru premiul din acest an sunt „poporul Hong Kong-ului”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning și Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizația Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel și Organizația Mondială a Sănătății deși în cazul celor din urmă este neclar dacă au fost nominalizate, potrivit experților.

Nominalizările sunt ținute secrete timp de 50 de ani dar persoanele care le fac pot decide să își facă publică alegerea. Mii de persoane pot face nominalizări pentru premiul Nobel, printre acestea numărându-se membri ai parlamentelor naționale și guverne, profesori universitari și foști laureați.