Grevă de avertisment în sănătate. Sindicaliştii reclamă scăderea veniturilor după plafonarea sporurilor. Negocieri la MS

Spitalele sunt din nou blocate, după ce angajații din domeniul sanitar au intrat în grevă de avertisment pentru două ore și anunță grevă generală pentru data de 11 mai. Sindicaliştii din Sănătate cer modificarea regulamentului de sporuri, dar şi a legii salarizării. Reprezentanţii Sanitas au mers la negocieri la Ministerul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
07 mai 2018, 05:12
Grevă de avertisment în sănătate. Sindicaliştii reclamă scăderea veniturilor după plafonarea sporurilor. Negocieri la MS

UPDATE: Federaţia Sanitas a anunţat că la greva de avertisment care a avut loc luni dimineaţă au participat angajaţii din peste 400 de unităţi sanitare şi din alte 60 de instituţii de asistenţă socială, precizând că acesta este ultimul pas înainte de greva generală programată pentru 11 mai.

„După două luni de la momentul marilor promisiuni guvernamentale privind creşterile salariale din sănătate şi asistenţă socială, angajaţii sunt în stradă reclamând pierderi de venituri, tratamente salariale defavorabile aplicate unor categorii profesionale întregi. În ciuda declaraţiilor guvernamentale, noi, Sanitas, continuăm să spunem că noua lege a salarizării este nesatisfăcătoare şi susţinem acest lucru cu calcule, cu fluturaşi de salariu, cu argumente care ţin de buna funcţionare a echipei medicale. Dacă s-a vrut o lege care să stopeze hemoragia personalului calificat din sistem, nereuşita este totală! Dovadă că astăzi au protestat atât cei mulţi afectaţi de lege, cât şi cei puţini, pe care legea i-a favorizat, dar care nu se pot uita cu seninătate în ochii colegilor. Nu aceasta este starea de bine promisă de guvernanţi!” a declarat, printr-un comunicat de presă, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Angajaţii din peste 400 de unităţi sanitare şi peste 60 de instituţii de asistenţă socială din toată ţara au participat la greva de avertisment declanşată de Federaţia Sanitas.

Reprezentanţii sindicatului au precizat că greva de avertisment este ultimul pas înaintea grevei generale care este anunţată pentru 11 mai.

„Am vrea să credem că partea guvernamentală a înţeles dimensiunea crizei pe care a declanşat-o în sistemul de Sănătate şi Asistenţă socială, iar negocierile de mâine, anunţate de premierul României, vor reuşi să evite această formă radicală de protest. Până atunci, revendicările Federaţiei Sanitas rămân aceleaşi, acelaşi rămâne şi programul de acţiuni”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de sindicalişti.

Ştirea iniţială:

Angajaţii Spitalului Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Capitală au protestat luni dimineaţa, în faţa unităţii spitaliceşti.  Activitatea medicală a Spitalului Clinic de Urgenţă Florească a fost asigurată de o treime dintre angajaţi.

Sindicaliştii din Sănătate au făcut grevă şi la Spitalul „Marius Nasta”, dar la Spitalul Judeţean din Craiova. 

La Arad, în toate spitalele publice a fost grevă de avertisment, participanţii manifestându-se zgomotos, cu vuvuzele, fluiere şi scandări precum „Hoţii, hoţii!”, „Mincinoşii, mincinoşii!” sau „Jos Olguţa Vasilescu!”. Din cei aproximativ 2.000 de membri de sindicat Sanitas, peste 1.000 au făcut greva de avertisment.

La Sibiu, mai mulţi angajaţi ai unităţilor sanitate cu paturi au încetat lucrul la ora 9.00 şi au iesit, fie în curtea unităţilor, fie în sălile sindicatului unde stau de vorbă cu liderii Sanitas. Greva de avertisment a fost şi la Spitalul de Psihiatrie din oraş, dar şi la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Şi la Spitalul Municipal din Mediaş, al doilea municipiu al judeţului Sibiu, angajaţii au făcut grevă, câteva zeci de persoane întrerupând lucrul.

Şi sindicaliştii din Timişoara au protestat, oamenii ieşind în curtea spitalelor. La Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă, sindicaliştii au purat pancarte cu mesaje ca „Vrem salarii decente”, „Creşteri salariale pentru toţi” sau „Grevă generală”, potrivit news.ro.

Şi la Spitalul de Psihiatrie Gătaia, judeţul Timiş, salariaţii au întrerupt lucrul, exprimându-şi susţinerea pentru colegii din întreaga ţară.

Zeci de angajaţi ai spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au declanşat luni dimineaţă o grevă de avertisment de două ore, fiind nemulţumiţi de inechităţile din legea salarizării solicitând recalcularea salariilor care au scăzut de la 1 ianuarie astfel încât nimeni să nu aibă de pierdut. Oamenii s-au strâns luni în jurul orei 9.00 în incinta unităţii medicale pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile.

La Ploieşti, aproximativ o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Prahova, au ieşit să protesteze în curtea spitalului faţă de scăderile salariale. Protestatarii, membri de sindicat, spun că sunt în timpul lor liber. „Vrem sporuri înapoi”, „Noi muncim şi voi furaţi”, „Hoţii” şi”Mincinoşii” sunt câteva dintre sloganurile pe care le au strigat protestatarii.

Angajații Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au intrat şi ei într-o grevă de avertisment. Salariaţii au purat în mare parte banderole albe în semn de nemulţumire faţă de inechităţile dintre lefuri şi reducerea sporurilor cu până la 1.100 de lei. 

„Bolnavii sunt primiţi la fel de bine, poate mai bine. Există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri la primirea lor pentru că numai o treime din noi vom asigura cadrul necesar desfăşurării activităţii medicale şi de îngrijire. Încă se negociază care dintre colegi coboară, ce urgenţe sunt. Vor sosi cei de pe secţii. Nu e un semnal de alarmă, dar nu este în regulă, nu trebuia să facem şi astăzi (luni- n.r.) această grevă de avertisment dacă sunt puse şi luate în calcul lucruri care erau în dezechilibru. Greva generală este un deziderat al oricărei mişcări sindicale. Ar fi şi culmea să se întâmple şi lucrul acesta pentru că lucrurile se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe. Încă credem în varianta doamnelor ministru care ne-au propus mâine (marţi- n.r.) o întâlnire şi se pare că va fi vorba de o altă atitudine”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, citat de Mediafax.

Conform Federaţiei „Solidaritatea sanitară”, care susţine mişcările de protest ale Sanitas, este vorba despre o „grevă românească”de avertisment, spitalele urmând să fie pichetate de oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, iar salariaţii aflaţi la serviciu vor face grevă japoneză.
 
„Avem o problemă comună, pe care trebuie să o rezolvăm în favoarea angajaţilor – avem o lege a salarizării incompletă şi discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate şi Asistenţă socială. Trebuie să-i determinăm pe cei aflaţi la putere să găsească soluţiile de rezolvare a ei, conform promisiunilor făcute în momentul în care au ajuns la conducere!”, spun sindicaliştii Sanitas.

Ei reclamă scăderea considerabilă a veniturilor şi cer eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, o posibilă soluţie avansată fiind excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii suplimentare pentru gărzi.

Federaţia SANITAS a cerut acordarea creşterilor salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate, revendicări cu care a declanşat programul de proteste.

În 8 mai, conform anunţului făcut de premierul Viorica Dăncilă, reprezentanţi ai sindicatelor din sănătate ar urma să discute cu premierul, cu ministrul Sănătăţii, cu cel al Muncii şi cu cel de Finanţe pentur a găsi soluţii la revendicările angajaţilor din sistemul sanitar.

Federaţia SANITAS a organizat în 26 aprilie un miting în Piaţa Victoriei din Capitală la care au participat aproape 10.000 de protestatari.