Greva din Educație a intrat în a doua săptămână. Bacalaureatul, în pericol. Azi ar trebui să înceapă înscrierea pentru prima sesiune

Înscrierea pentru examenul Bacalaureat ar urma să înceapă luni, pe fondul grevei generale a angajaţilor din educaţie, care intră în a doua săptămână.

29 mai 2023, 09:28
Greva din Educație a intrat în a doua săptămână. Bacalaureatul, în pericol. Azi ar trebui să înceapă înscrierea pentru prima sesiune

Greva din Educație a intrat în a doua săptămână. Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea pentru prima sesiune de Bacalaureat 2023. Ministerul Educaţiei a transmis deja că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare înscrierii.

”Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen. Directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinţilor şi elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Citește și: Haosul în Educaţie continuă, grevă de o săptămână. Elevii stau şi luni acasă, iar Guvernul ameninţă profesorii cu vechimea tăiată

Guvernul a prezentat deja o propunere menită să-i determine pe sindicaliştii din educaţie să înceteze greva, însă aceştia au respins-o. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, liderul Federaţiei Naţionale ”Spiru Haret” Marius Nistor a declarat pentru News.ro: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.

Citește și Grevă în şcoli, sindicatele cer negocieri urgente: „Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ”

După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, au transmis sindicaliștii într-un comunicat de presă.

De asemenea, liderii Sindicatelor din Educație susțin că Guvernul nu a rezolvat o cerință esențială și anume emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

”Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.

Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

• Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;

• Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;”, au transmis sindicaliștii.