Grevă în şcoli, sindicatele cer negocieri urgente: „Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ”

Replică a sindicatelor din Educație, după anunțul pe Facebook al lui Marcel Ciolacu, că „e dispus“ să discute în weekend dezamorsarea grevei generale: Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ, doar cu el vom negocia, vom onora orice invitație oficială.

19 mai 2023, 19:49
Grevă în şcoli, sindicatele cer negocieri urgente: „Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ”

Mesaj tranșant al celor trei federații sindicale din Educație care au anunţat grevă, în replică la cel transmis pe Facebook de liderul PSD Marcel Ciolacu. Într-un comunicat, reprezentanții profesorilor și ai angajaților din Educație, spun că Guvernul este singurul cu care vor negocia și că vor onora orice invitație oficială la discuții, cu Guvernul. Ciolacu le-a transmis sindicatelor vineri la prânz că „sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală“.

„Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ“, conform comunicatului transmis vineri seara de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“. Cele trei federații spun că „vor onora orice invitație oficială la negocieri venită din partea Guvernului României“.

Fake news cu privire la greva din Educație. Avertisment pentru profesori, părinți și elevi: „Se încearcă descurajarea grevei” | EXCLUSIV

Reprezentanții profesorilor amintesc demersurile de protest pe care le-au făcut în ultimii ani, tocmai pentru a nu se ajunge la această formă extremă de conflict de muncă.

„Din anul 2021, am tras foarte multe semnale de alarmă, am trimis zeci de scrisori și comunicate, am organizat mai multe acțiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuțiile nu au avut rezultatul așteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate.

Menționăm că, din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei generale, am avut următoarele acțiuni de protest:

 • 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
  20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
  13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
  19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
  25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
  1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
  29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
  10 mai 2023 – am organizatun marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
  17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
  După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschiși la negocieri, indiferent de ziua și ora la care suntem invitați.

Reamintim care sunt revendicările noastre:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Bătaie de joc. Cu cât vor fi plătiți profesorii asistenți și corectorii la Evaluarea Națională și Bacalaureat în 2023
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Le mulţumim şi pe această cale colegilor noştri pentru solidaritatea de care dau dovadă și pentru semnarea referendumului privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023“.