Greva din educaţie continuă! Sindicatele „ameninţă” guvernanţii: „Începând de astăzi, educaţia va fi prioritate națională!”

Sindicaliștii din educație au anunțat că sunt nemulțumiți de OUG pentru creșterea salariilor profesorilor, astfel încât vor continua să protesteze.

04 iun. 2023, 12:38
Greva din educaţie continuă! Sindicatele „ameninţă” guvernanţii: „Începând de astăzi, educaţia va fi prioritate națională!”

Greva din educaţie continuă! Textul ordonanței prin care Guvernul a mărit salariile în învățământ nu îi mulţumeşte pe sindicalişti, au transmis, printr-un comunicat, federațiile sindicale din Educație: „Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu„.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, au transmis liderii sindicatelor federațiilor din educație.

Citeste si EXCLUSIV Marius Budăi nu știe dacă greva profesorilor se încheie: ”Nu ține de noi. Noi am pus în practică, prin lege, tot ce am discutat”

Greva din educaţie continuă!

Sindicaliştii mai spun că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica „ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade”.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, se arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor, liderii celor două federații sindicale.

Citeste si Profesorii susțin că au fost înșelați. Cum a răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi: ”S-a respectat tot ce s-a discutat”

Sindicaliştii „ameninţă” guvernanţii: „Începând de astăzi, educaţia va fi prioritate națională!”

Sindicaliştii mai spun că „educația are nevoie de finanțare” și le recomandă guvernanților „să-și schimbe discursul și să-și asume că educația va fi prioritate națională”.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se mai arată în comunicat.