Grevă japoneză declanșată de angajații din Oficiul Național al Registrului Comerțului

Angajații din ONRC revendică eliminarea inechităților salariale și discriminărilor, astfel că anunţă proteste în perioada 17-21 iulie 2023

17 iul. 2023, 12:39
Grevă japoneză declanșată de angajații din Oficiul Național al Registrului Comerțului

Grevă japoneză. Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical – protestează împotriva inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională „Justiție”.

„În raport cu importanţa activităţilor derulate de ONRC şi cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariaţi în actualul context economic şi financiar marcat de obligaţiile legate de implementarea PNRR, nivelul salarial actual se situează la cel mai scăzut nivel din categoria funcţiilor din familia ocupaţională „Justiţie”. SAONRC trage un semnal de alarmă asupra acestor chestiuni prin declanşarea grevei japoneze, cu menţiunea că dacă nu vom avea un dialog social cu reprezentanţii Guvernului, acţiunile vor escalada prin iniţierea conflictului colectiv de muncă şi implicit greva. Prima acţiune de protest cu rol de avertisment se derulează în perioada 17-21 iulie 2023: membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest şi îşi vor îndeplini atribuţiile de serviciu cu exces de zel, conform legii”, au anunţat reprezentanţii sindicali într-un comunicat transmis vineri, conform Agerpres.

Haos la Casele Județene de Asigurări de Sănătate! Sistemul CNAS este blocat. Angajații din sistem protestează
Grevă japoneză: Angajații din ONRC revendică eliminarea inechităților salariale și discriminărilor

Angajații din Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) au ridicat mai multe revendicări importante pentru a crește nivelul condițiilor de muncă. Una dintre principalele preocupări este reprezentată de către eliminarea discriminărilor și inechităților salariale din cadrul familiei ocupaționale ‘’ Justiție‘’. Este de remarcat faptul că ONRC se confruntă cu cel mai mic nivel de salarizare din sistemul judiciar.

Angajații își cer drepturile și solicită plata integrală a drepturilor salariale câștigate în instanță, inclusiv a dobânzilor aferente în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

De asemenea, ei cer ocuparea posturilor vacanțe prin concurs și eliminarea practicii de compresare a deficitului de personal prin suprasolicitarea angajaților deja existenți.

Sindicaliștii solicită un dialog social real în legătură cu noua lege care are în vedere salarizarea personalului bugetar, propusă de guvernanți. Acest lucru însemnă implicarea tuturor părților interesate.

Medicii stomatologi protestează în stradă. 15.000 de dentişti riscă să rămână fără slujbe. Ministerul Sănătăţii susţine revendicările
„Pentru susţinerea revendicărilor SAONRC, a fost transmisă o solicitare către Guvernul României, însă până la acest moment nu există angajamente sau perspective clare de soluţionare” , se mai spune în comunicatul transmis de SAONRC, semnat de preşedintele organizaţiei sindicale, Monica Pietriş.