Haos la Casele Județene de Asigurări de Sănătate! Sistemul CNAS este blocat. Angajații din sistem protestează

Sistemul de sănătate din România este blocat luni. Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate și-au întrerupt programul de lucru timp de două ore pentru a protesta faţă de salariile, despre care spun că sunt foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate.

10 iul. 2023, 09:54
Haos la Casele Județene de Asigurări de Sănătate! Sistemul CNAS este blocat. Angajații din sistem protestează
Haos la Casele Județene de Asigurări de Sănătate! Sistemul CNAS va fi blocat luni.

Haos la Casele Județene de Asigurări de Sănătate! Printre nemulțumirile angajaților Caselor de asigurări de sănătate se numără și pierderea alarmantă a personalului calificat, dar şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi.

Citește și Medicii stomatologi protestează în stradă. 15.000 de dentişti riscă să rămână fără slujbe. Ministerul Sănătăţii susţine revendicările

Haos la Casele Județene de Asigurări de Sănătate!

„Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore. Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, au anunţat sindicaliştii într-un comunicat de presă transmis de Blocul Național Sindical.

Sindicaliștii atrag atenția că situaţia a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidaţi întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.

„În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti.

Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, se arată în comunicat.

Angajații din sistem cer soluționarea problemelor de la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Mai mult, aceștia atrag atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă vor consecinţe, inclusiv aceea că nu vor fi decontare sume pentru spitale, ceea ce va genera tensiuni sociale majore.

„Lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnizorii din sistemul naţional de sănătate. În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, au mai transmis sindicaliştii.

 

Citește și Ce spune Sorin Ovidiu Vîntu despre pensiile magistraţilor şi protestele violente din Franţa: „Oamenii încep să se deştepte” VIDEO