Grevă la Bazarul din Teheran din cauza deprecierii monedei iraniene RIAL. Protestatarii s-au ciocnit cu poliţia VIDEO

Comercianţi din Marele Bazar din Teheran au făcut o rară grevă, luni, împotriva deprecierii monedei iraniene, iar ciocniri au avut loc între tineri manifestanţi şi forţe de ordine, într-o atmosferă de resentiment faţă de situaţia economică. 

26 iun. 2018, 08:53

Pe fondul unor speculaţii şi temeri cu privire la economie, deprecierea rialului s-a accelerat după anunţarea, în mai, a retragerii Statelor Unite din acordul internaţional în dosarul nuclear iranian din 2015, care deschide calea unei consolidări a sancţiunilor economice americane impuse Iranului.

Rialul iranian şi-a pierdut aproape 50% din valoare în şase luni, iar bancnota verde de un dolar valorează acum aproximativ 85.000 de riali pe piaţa paralelă, potrivit news.ro

În mod tradiţional conservator, puternicul ”bazar” – cum este numit în Iran mediul comercianţilor tradiţionali – a susţinut Revoluţia islamică din 1979, dar ulterior şi-a folosit influenţa, în mai multe rânduri, cu scopul de a respinge proiecte politice pe care le considera împotriva intereselor sale.

”Exigenţele comercianţilor din Bazar sunt legitime. Ei vor ca situaţia pieţei de schimb să fie clarificată o dată pentru totdeauna”, a declarat pentru agenţia Isna Abdollah Esfiandari, şeful Consiliului central de administrare a Bazarului din Teheran, potrivit Agerpres.

”Noi sperăm că se vor apleca asupra problemelor lor şi că mâine (marţi) Bazarul va putea reveni la o activitate normală”.