Greva profesorilor, ziua a 3-a. Sindicaliștii din Educație i-au invitat pe reprezentanții Guvernului la sediul FSLI

Greva generală din învăţământ continuă şi miercuri. În a treia zi în care școlile sunt închise și elevii nu fac cursuri reprezentanţii Guvernului sunt invitaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali.

24 mai 2023, 08:43
Greva profesorilor, ziua a 3-a. Sindicaliștii din Educație i-au invitat pe reprezentanții Guvernului la sediul FSLI

Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală de luni, cerând salarii mai mari. Liderii de sindicat acuză Ministerul Educației că încearcă să facă presiuni prin inspectoratele școlare pentru ca profesorii să înceteze greva.

Liderul de sindicat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, acuză că Ministerul face presiuni pentru ca profesorii să înceteze greva generală. “Este vorba de toate documentele care vin în momentul de față de la Ministerul Educației către unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare”, a spus Nistor la ieșirea de la discuțiile informale de la Guvern de marți. În urma discuției, liderii de sindicat au anunțat că greva generală continuă și miercuri, în a treia zi, iar joi va fi un miting de amploare.

Citește și: Greva în școli continuă! Negocierile dintre reprezentanții Guvernului și sindicaliștii din Educație au eșuat

Reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali.

„Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I- am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a subliniat marţi, după întâlnirea de la Guvern, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Citește și: EXCLUSIV| Dana Budeanu, atac dur la adresa beizadelelor din educație: „Sute de profesoare se pozează cu fundul pe Instagram. Care este diferența dintre un profesor băgat în sistem pe note de 2 și o amantă”

„Mâine (miercuri n.r.) va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

 

Clubul Elevilor Liberali: „Greva din sistemul de învăţământ trebuie să înceteze cât mai rapid”

„Partidul Naţional Liberal este concentrat pe soluţionarea acestei situaţii”, scrie Bădicioiu Constantin-Serafim, Secretar General al Clubului Elevilor Liberal, care este elev în clasa a XI-a.

El scrie că elevii sunt grav afectaţi de greva personalului didactic din întreaga ţară ce perturbă desfăşurarea examenelor de Bacalaureat pentru încheierea liceului şi a Evaluarării Naţionale de clasa a VIII-a.

„Sunt absolut sigur că Executivul va găsi soluţiile necesare pentru rezolvarea problemei salariilor personalului didactic astfel încât, elevii să nu fie afectaţi, mai ales cei ce se află în an terminal şi vor susţine în perioada următoare examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională de clasa a VIII-a. Elevii de clasa a VIII-a ar fi trebuit să susţină, mâine, prima proba de la Evaluarea Naţională”.

Reprezentantul elevilor liberali laudă gestul Partidului Naţional LIberal de a anula un eveniment programat pentru a prioritiza problemele învăţământului.

„Salut gestul partidului de a anula evenimentul programat iniţial în după-amiaza zilei de mâine, 24.05.2023, la Piteşti, pentru a se concentra pe soluţionarea grevei existente. Prin această decizie, PNL arată că problema din sistemul educaţional este prioritară în acest moment”, a conchis Bădicioiu Constantin-Serafim.