Greva în școli continuă! Negocierile dintre reprezentanții Guvernului și sindicaliștii din Educație au eșuat

Greva în școli continuă, după ce negocierile de marți dintre reprezentanții Guvernului și sindicaliștii din Educație au eșuat. Sindicaliștii din Educație au anunțat că nu au ajuns la niciun acord cu Guvernul.

23 mai 2023, 18:14
Greva în școli continuă! Negocierile dintre reprezentanții Guvernului și sindicaliștii din Educație au eșuat
Negocierile dintre reprezentanții Guvernului și sindicaliștii din Educație au eșuat

Greva în școli continuă! Sindicaliștii din Educație au anunțat, marți, la finalul negocierilor cu reprezentanții Guvernului, care au avut loc la Palatul Victoria, că nu s-a ajuns la un acord cu privire la încetarea grevei generale a profesorilor.

Citește și Ciucă, la întâlnirea cu reprezentanții elevilor și părinților: ”Fac oricâte întâlniri e nevoie pentru a opri greva, dar nu putem depăşi cadrul legal”

Greva în școli continuă!

„Azi nu avem nimic concret. Poate mâine vin cu o surpriză (cei din Guvern, n.red.). La sediul FSLI va fi mâine o ședință a liderilor celor trei confederații și am invitat pe Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, pe ministrul Finanțelor și pe ministrul Muncii. Greva continuă și așteptăm surpriza”, au anunțat sindicaliștii din Educație.

Greva generală în școlile din România a fost declanșată luni, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest. Sindicatele din Educație cer în aceste momente majorarea salariilor, însă, reprezentanţii Guvernului au propus doar stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

În cazul în care Guvernul nu va lua în serios cererile profesorilor, aceștia nu vor încheia mediile elevilor în anul școlar 2022-2023, a declarat pentru Edupedu.ro Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„Nu avem niciun element care să ne determine să credem că greva poate fi oprită”, a mai spus Hăncescu.

„Din declarația dată de premier astăzi reiese foarte clar că nu sunt dispuși să ofere ceva. A spus că asta este situația, nu avem”, a precizat liderul sindical.

Peste 200.000 de angajați din Educație participă la greva generală.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marți, cu reprezenantii asociatiilor de părinți și elevi în contextul grevei profesorilor.

”Dacă este nevoie, fac oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar nu putem depăşi cadrul legal”, le-a spus premierul Nicolae Ciucă reprezentanţilor părinţilor şi elevilor, cu care s-a întâlnit la Palatul Victoria.

Premierul Ciucă a anunţat că Ordonanţa cu măsurile pentru profesori, care cuprinde Anexa 8, ajutorul pentru debutanţi şi cei care predau în zone defavorizate intră vineri în şedinţa de guvern.

”Vă rog să fiţi parte a soluţiei şi să susţineţi demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toţi. Problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, avem nevoie de incredere”, a mai spus premierul.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, despre greva din educaţie, că nu crede că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. Şeful Executivului a arătat că sunt unele chestiuni pe care le-a discutat la întâlnirea cu sindicatele care sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă. Premierul a precizat că va continua dialogul cu asociaţiile părinţilor şi elevilor.

Citește și Victor Ciutacu: „E şi reală, şi justificată, şi emo fluturarea lefurilor debutanților. Economic e justificată greva generală, dar e stimulată şi ţinută vie de interese politice”