GREVĂ SPONTANĂ LA CFR de două ore. Angajaţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la timp VIDEO

Angajaţii CFR Călători şi CFR Infrastructură au declanşat o grevă spontană, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012. Greva a durat două ore şi s-a încheiat la ora 9.00. Din cauza protestului angajaţilor CFR, zeci de trenuri au fost oprite în gări şi mii de călători au stat blocaţi în trenuri.

16 ian. 2013, 06:06
GREVĂ SPONTANĂ LA CFR de două ore. Angajaţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile la timp VIDEO

Angajaţii CFR au declanşat greva spontană la ora 7.00, aceasta încheindu-se la ora 9.00, când trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări au fost puse în mişcare.

Gheorghe Spânu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial, a explicat că angajaţii CFR sunt nemulţumiţi că nu au primit marţi salariul aferent lunii decembrie.

Trebuia să primim ieri banii şi nu s-au dat. Văzând că n-au intrat banii, oamenii au decis să oprească lucrul două ore, de la 7.00-9.00. Greva nu a fost discutată, ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Lumea e nemulţumită. Ieri am avut multe întrebări şi le-am explicat că momentan administraţia a justificat neplata prin lipsa de bani. La momentul acesta nu avem siguranţa că ni se vor acorda salariile în cursul zilei de azi sau mâine”, a spus Spânu.

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a promis însă că salariile vor  fi achitate până joi dimineaţă.

„Vom intra în dialog cu angajaţii, să vedem ce revendicări au. Sperăm ca disconfortul creat călătorilor să fie redus”, anunţa, la debutul protestului, directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, precizând că „de principiu” trenurile vor intra în gările mari şi nu vor opri pe câmp.

El a spus că nu are o situaţie exactă a trenurilor care sunt afectate.

Întrebat despre plata salariilor, Roşeanu a precizat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%, iar până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile şi la CFR Călători şi la infrastructură.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a precizat, la rândul său, că impiegaţii de mişcare au refuzat să înceapă lucrul din cauză că marţi nu şi-au primit salariile şi, chiar dacă este vorba doar de o zi de întârziere, „acest lucru a fost cireaşa de pe tort”.

„Chiar dacă e vorba doar de o zi de întârziere, acest lucru a fost cireaşa de pe tort. Sunt multe alte nemulţumiri şi amintesc doar de faptul că s-a tot vorbit de reîntregirea salariilor bugetarilor şi s-au recuperat sume, iar lucrătorilor CFR, deşi li s-au redus veniturile cu vreo 30 la sută, nu au primit nimic înapoi„, a declarat Măntescu, citat de Mediafax.