Greva STB continuă şi marţi. Măsuri luate de Prefectura Capitalei şi Primăria Bucureşti. Jandarmii se pregătesc de violenţe

Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti continuă greva declanşată joi dimineaţă. Prefectura Capitalei şi Primăria Bucureşti au anunţat un set de măsuri pentru gestionarea situaţiei create de protestele angajaţilor STB.

24 ian. 2022, 23:53
Greva STB continuă şi marţi. Măsuri luate de Prefectura Capitalei şi Primăria Bucureşti. Jandarmii se pregătesc de violenţe

GREVA STB UPDATE: Protestul angajaților de la STB continuă. Sindicaliștii STB sunt nemulțumiți de modul în care s-au purtat negocierile și dau de înțeles că nu renunță la grevă. Consiliul de Administraţie al Societăţii de Transport Bucureşti nu a înţeles situaţia de criză în care ne aflăm şi ar fi trebuit rezolvată şi am pierdut timp sperând că îşi va asuma o decizie care să rezolve acest conflict, a declarat, luni seara, Vasile Petrariu, liderul Sindicatului din STB, după negocierile de la Primărie.

Greva STB UPDATE: Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că, dacă de dimineaţă erau „cam 20% autobuze, troleibuze, tramvaie în traseu”, la finalul zilei sunt aproape 40%. „Deci sunt tot mai mulţi şoferi şi vatmani care înţeleg că această aventură trebuie să se sfârşească. Eu sper să existe decizia raţională în urma discuţiei care are loc în seara asta, astfel încât greva să se oprească începând cu mâine”, susţine el.

„Din păcate, am pierdut atâta timp aici cu speranţa că Consiliul de Administraţie îşi va asuma o decizie care să rezolve acest conflict. Nu au înţeles situaţia de criză în care noi ne aflăm şi ar fi trebuit rezolvată, pentru că problema acum nu e neapărat la noi, ca salariaţi, problema e la cetăţeni. Cetăţenii aşteaptă reluarea activităţii şi noi nu avem aceste garanţii”.

Întrebat dacă marţi angajaţii îţi vor relua activitatea, el a răspuns că le va transmite rezultatul discuţiilor şi ei vor decide.

„O să transmitem către salariaţi ceea ce aşteptau şi ei cu interes.(…) O să luăm legătura, o să informăm fiecare unitate în parte şi vor decide”, a spus Petrariu.

 

Greva STB UPDATE: Directorul STB, Adrian Criţ a declarat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că îi aşteaptă pe reprezentanţii sindicatului reprezentativ al transportatorilor la discuţii, în aceatsă seară, la Primăria Generală, cu CA-ul companiei, până acum, Vasile Petrariu refuznd orice fel de dialog cu conducerea STB. Potrivit lui Criţ, tendinţa de revenire a şoferilor pe trasee este una crescătoare, ajungând astăzi la 35%, însă a precizat că nu ştie dacă marţi se va relua traficul normal pe mijloacele de transport în comun din Capitală. Directorul STB a ţinut să precizeze cănu va demisiona şi nu va ceda şantajului acestui sindicat.

Aurelian Bădulescu (PSD), mesaj către angajaţii din STB: Să pornească circulaţia şi să stea la masa discuţiilor, dacă au cu cine / I-am recomandat domnului Petrariu ca lucrurile să nu degenereze

Consilierul PSD în CGMB Aurelian Bădulescu a declarat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că i-a rugat pe colegii care au în acest moment tot felul de colegi care lucrează în STB, şi chiar colegi din partid care lucrează în STB să pornească circulaţia şi să stea la masa discuţiilor, dacă au cu cine, el precizând că i-a transmis şi liderului de sindicat Vasile Petrarie ca lucrurile să nu degenereze. ”Astăzi, STB, din punct de vedere politic, este condus de PNL”, a mai spus Bădulescu, acuzându-l pe Nicuşor Dan că nu vrea să rezolve revendicările angajaţilor STB legate de demiterea directorului general.

”Este un moment critic pentru ce se întâmplă astăzi în STB, oamenii au mai multe lucruri de spus faţă de actualul management, despre modul în care şi-au angajat oameni de partid în interiorul STB şi despre faptul că se încearcă dezmembrarea societăţii”, a spus Aurelian Bădulescu.

Greva STB continuă. Reprezentanţii Prefecturii Capitalei şi cei ai Primăriei Municipiului Bucureşti au avut o întâlnire de lucru în sistem de videoconferinţă, pentru a stabili măsurile necesare gestionării situaţiei create de continuarea grevei Societăţii de Transport Bucureşti.

Greva STB continuă. Măsurile anunţate de Prefectura şi Primăria Capitalei

Prefectura Capitalei anunţă că în cadrul şedinţei cu reprezentanţii Primăriei Bucureşti au fost analizate şi stabilite următoarele măsuri:

– menţinerea dispozitivelor de jandarmerie şi poliţie în zona depourilor şi autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii şi siguranţei publice;

– intervenţia fermă a forţelor de ordine împotriva oricăror acţiuni de intimidare a angajaţilor care intenţionează să reia exercitarea dreptului la muncă;

– menţinerea măsurii privind suplimentarea dispozitivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, atât la interior, cât şi la exterior;

– asigurarea echipajelor de poliţie rutieră şi poliţie locală, în principalele intersecţii, pentru fluidizarea traficului rutier;

– asigurarea de către STB a informării populaţiei în timp real cu privire la mijloacele de transport disponibile, prin intermediul aplicaţiei info Transport Bucuresti”.

Citeşte şi Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu greva STB. Nicușor Dan a făcut anunțul: „Vremea sindicalismului mafioto-politic a apus”

De asemenea, Metrorex a transmis Instituţiei Prefectului Municipiul Bucureşti  disponibilitatea de a pune la dispoziţie flota de trenuri în funcţie de traficul de călători, cu luarea în considerare a orarului de decalare a programului de lucru prevăzut de dispoziţiile privind starea de alertă.

De asmenenea, ISU Bucureşti anunţă noile măsuri luate ca urmare a continuării grevei STB.

„Ca urmare a situației înregistrate în Capitală, în ceea ce privește modalitatea de realizare a transportului în comun de suprafață, o mare parte din persoane folosesc metroul ca modalitate alternativă de deplasare, în special la orele cu trafic intens.

În aceste condiții, începând de astăzi, 24.01.2022, în intervalele orare 07:00-10:00, respectiv 16:00-19:00, ISUBIF va organiza puncte de lucru temporare, pentru reducerea timpului de răspuns și gestionarea promptă a oricăror situații de urgență, care se pot produce în stațiile de metrou cu aflux ridicat de călători, dintre care enumerăm: Piața Unirii 1-2, Universitate, Piața Victoriei, Gara de Nord, Eroilor, Dristor, Piața Sudului și Lujerului.

În imediata apropiere a stațiilor de metrou mai sus menționate va fi amplasată câte o autospecială de pompieri, membrii echipajului având atât misiunea de a realiza evacuarea călătorilor, în cel mai scurt timp, în eventualitatea producerii unei situații de urgență, cât și de îndrumare a acestora pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, a transmis ISU Bucureşti.

Citeşte şi Grevă la STB. Ministerul Educaţiei şi ISMB anunţă ce se întâmplă cu elevii care nu pot ajunge la ore

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu aprobarea Ministerului Educaţiei, a transmis unităţilor de învăţământ din Capitală recomandarea de a motiva absenţele elevilor care, din cauza grevei STB, nu au putut participa la cursuri în zilele de 20 şi 21 ianuarie 2022.

„De asemenea, s-a recomandat conducerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar identificarea de soluţii astfel încât, în cazul prelungirii grevei, elevii care nu pot ajunge la cursuri să desfăşoare activitatea didactică online. Prefectura Capitalei a solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti continuarea verificărilor privind modul în care angajatorii din sistemul privat şi instituţiile publice din Capitală respectă prevederile referitoare la obligaţia acestora de a organiza munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, precum şi programul de lucru decalat potrivit prevederilor HG nr. 34/2022”, mai indică sursa menţionată.

Reamintim că protestul angajaţilor STB a ajuns în cea de-a cincea zi.