Grigore Leșe dă de pământ cu artiștii care cântă la nunți: „Dacă aș apărea mâine la Ateneu și mâine la nuntă, n-ar fi în regulă pentru mine. Oamenii confundă cântecul tradițional cu ciubucul”

Artistul maramureşean Grigore Leşe este foarte tranşant când vine vorba despre artiştii care cântă la nunţi. El este de părere că a cânta la nunţi nu are nimic de-a face cu actul artistic şi că cei care o fac, o fac pentru ciubuc.

18 mart. 2022, 09:45
Grigore Leșe dă de pământ cu artiștii care cântă la nunți: „Dacă aș apărea mâine la Ateneu și mâine la nuntă, n-ar fi în regulă pentru mine. Oamenii confundă cântecul tradițional cu ciubucul”

Marele artist Grigore Leșe spune că nu puţini sunt artiştii dispuşi să facă unele compromisuri foarte mari ca să se îmbogăţească peste noapte. El este de părere că nu este loc de compromis dacă are bani cât să trăiască decent. În cadrul emisiunii ”Sub Lupa” de la Etno TV, Grigore Leșe a dat o lecție tuturor cântăreților care pretind că sunt artiști.

Când spui că ai fost să cânți în străinătate trebuie să-mi aduci, afișul, aprobarea pentru onorariu și în ce sala ai cântat. Dar dacă îmi spui că ai fost în Los Angeles la o nuntă, unde te-ai întâlnit cu prietenii tăi, asta nu e reprezentare artistică”, este de părere Grigore Leșe.

De-a lungul carierei sale, Leșe a cântat pe aceeași scenă cu trupe mari precum Depeche Mode, Scorpions sau trupa Sistem. Un alt motiv de mândrie pentru artistul maramureşean este faptul că Editura Humanitas i-a publicat cărțile, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi făcut compromisuri.

Motivul pentru care Grigore Leşe nu cântă la nunţi

Eu cânt ca peste ani să poată trăi după mine alții, asta fac! Am bani cât să trăiesc, fără să mă compromit! Dacă aș apărea mâine la Ateneu și mâine la nuntă, n-ar fi în regulă pentru mine. Așa nu m-ar mai accepta nici editura Humanitas. De ce nu cânt la nunți? Pentru că sunt responsabil pentru ce fac. Grigore Leșe e artist, nu ciubucar! M-au chemat la nunți, dar nu m-am dus. La două nunți am fost. Una dintre ele, în Spania, la o familie de medici, unde am pus condiții: vin la nuntă dar îmi plătesc eu drumul și nu cant angajat! La cununie, am cântat o melodie din propria inițiativa. Văd cum oamenii au confundat cântecul tradițional cu altceva: cu ciubucuri!”, a mai spus Grigore Leșe, la Etno.

Citeste si Dani Mocanu, deghizat în medic pentru a ajunge la refugiatele din Ucraina. A fost oprit de poliţişti

În ceea ce-l priveşte, Grigore Leşe vrea să aducă lumii „lucruri profunde„, iar cântatul la nunţi nu reprezintă unul dintre acestea.

Am ales un drum, să promovez lucrurile profunde din cultura tradițională. Leșe nu cântă la sindrofii, Leșe nu cântă la nunți, Leșe nu cântă la petreceri, Leșe și-a asumat asta. Leșe, de 40 de ani, aduce în scenă lucruri profunde. Cântă cântece străvechi din ritualuri, din ritualul de nuntă, de înmormântare, de naștere. Ce fac eu pe lumea asta nu poate fi plătit. Mă duc în concerte, accept invitații, dar oamenii au alte preocupări. Vreau să mă adun în mine„, a dezvăluit Grigore Leșe într-un interviu din anul 2018 la Antena 3.