Grile cu salariile pe 2024 pentru personalul didactic de predare, pe funcție, grad didactic, gradație, vechime și coeficient, trimise profesorilor de către sindicate

Sindicatele din Educație au trimis cadrelor didactice grilele de salarizare pentru anul 2024. Acestea arată, detaliat, ce salariu va lua fiecare profesor, în funcție de gradul didactic, gradație și vechime.

30 dec. 2023, 17:59

Grilele de salarizare ale profesorilor pe anul 2024 publicate în ordonanța 128/2023 sunt cele care corespund gradației 0, în timp ce ultimele grile transmise de sindicate sunt detaliate pe fiecare gradație, de la 0 la 5, pe fiecare treaptă de vechime și grad didactic.

Citește și: Aproape jumătate dintre profesori și cei mai mulți elevi, mulțumiți de actuala structură a anului școlar cu 5 module de studiu

Grilele de salarizare pentru profesori în 2024

Prezentele grile sunt cele publicate de Guvernul României în Monitorul Oficial. Acestea au intrat în vigoare pe 30 decembrie 2024 și vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2024 și pot fi consultate în galeria articolului.

Concret, în cazul cadrelor didactice, salariul net, în mână, reprezintă 58% din salariul brut. Din aceste salarii de bază, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat. Sindicatele au trimis în școli și grilele cu salariile pe 2024 pentru personal nedidactic/administrativ detaliate pe fiecare grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient.

Liderii sindicali ai FSLI și FSE, fiind și cei care care au stabilit de grilele de salarizare, i-au anunțat pe profesori și pe angajații din școli, la scurt timp de la aprobarea Guvernului, că procesul de calculare și tot ce ține de salarizare își urmează programul stabilit.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, cele mai mari creșteri salariale sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli). Pentru un profesor debutant, salariul va fi crescut de la 3.300 de lei în prezent, la 3.550 de lei, deci cu doar 250 de lei pe venitul net. Brutul actual de 5.389 de lei, va ajunge la 6.080 de lei la 1 ianuarie 2024, adică o creștere cu 11,2%, potrivit calculelor Edupedu.ro.

Citește și: Primă de pensionare pentru profesori, echivalentă a două salarii. De când se aplică