Aproape jumătate dintre profesori și cei mai mulți elevi, mulțumiți de actuala structură a anului școlar cu 5 module de studiu

Ministerul Educației, prin Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul CNPEE, a derulat un studiu care și-a propus să exploreze modul în care elevii, părinții, profesorii și directorii unităților de învățământ se raportează la organizarea pe intervale de cursuri/ module a anului școlar, după primul an de implementare.

19 dec. 2023, 14:25
Aproape jumătate dintre profesori și cei mai mulți elevi, mulțumiți de actuala structură a anului școlar cu 5 module de studiu

Aproape jumătate dintre profesori (44%) susțin organizarea anului școlar în 5 module, în timp un sfert (25%) spun că trebuie abandonată, iar tot un sfert spun că măsura e bună, dar are nevoie de modificări, potrivit unui sondaj publicat de Ministerul Educației.

Cei mai mulți (80%) apreciază situația evaluărilor – „Evaluarea curentă s-a realizat mai adecvat, fără presiunea încheierii situațiilor școlare semestriale”. Trei sferturi apreciază că a fost redusă birocrația. Iar două treimi dintre profesori cred că s-a îmbunătățit „performanța școlară a elevilor, ca urmare a alternării perioadelor de efort cu cele de repaus școlar”.

Citește și: Sute de profesori, lăsați fără bani în prag de sărbători. Sindicaliștii cer lămuriri de la ministrul Finanțelor

Citește și: Guvernul se joacă cu salariile din Educaţie! Creşterile salariale ale profesorilor, scoase de tot din „ordonanţa trenuleţ”

Părinții se manifestă cel mai reținut față de structura în module. Jumătate dintre părinții participanți la sondaj (50%) preferă anul școlar organizat în două semestre cu medii calculate pentru fiecare semestru. Doar o treime (36,4%) apreciază organizarea în cinci module. Un număr considerabil – 13,5% nu pot aprecia care variantă e mai bună.

Cei mai mulți părinți (39%) s-au arătat nemulțimiți că prin actuala structură a anului școlar au existat ruperi ale ritmului de învățare, iar aproximativ un sfert spun că elevii au dat mai mult de două teste la diferite discipline într-o zi, că au dat teste zilnic în ultima săptămână de modul sau că a trebuit să obțină note la multe materii la finalul anului școlar.

 

 

Elevii, cei mai mulțumiți de structura pe 5 module de studiu

69% dintre elevi preferă structura anului școlar pe cinci module de studiu separate de cinci vacanță, comparativ cu 20,9% în cazul organizării pe semestre.

Organizarea pe module este preferată în special de elevii din ciclul gimnazial și de la liceu (peste 60%), cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mult decât cei din școala profesională.

Culegerea datelor (completarea chestionarelor) s-a desfășurat în perioada 17-31 octombrie 2023 și a fost realizată pe un eșantion de unități de învățământ, reprezentativ la nivel național.

Au răspuns chestionarelor actorii educaționali din 892 unităţi de învățământ (248 școli primare, 487 școli gimnaziale, 144
licee, 13 școli profesionale), respectiv 375 directori, 22946 elevi, 37936 părinți, 6840 profesori.

sinteza_rezultate_studiu_UCE_2023