Grindeanu cere reducerea numărului de ministere odată cu învestirea noului guvern: „E punctul meu de vedere. Sunt prea multe ministere, nu doar secretari de stat”

Sorin Grindeanu, vicepremier și ministru al Transporturilor, spune că, odată cu învestirea noului Guvern, trebuie să fie mai puține ministere, nu doar secretari de stat.

10 mai 2023, 16:59
Grindeanu cere reducerea numărului de ministere odată cu învestirea noului guvern: „E punctul meu de vedere. Sunt prea multe ministere, nu doar secretari de stat”

Sorin Grindeanu a mai spus că ar putea da exemple de cum s-ar putea comasa anumite ministere, dar nu vrea ca unii colegi din Guvern să se supere.

Ministrul Transporturilor a fost întrebat, într-o conferință de presă susținută la Constanța, dacă instituția pe care o conduce ar trebui să renunțe la o parte din secretarii de stat.

Citește și Sorin Grindeanu: „Taxa de la Fetești va fi suspendată până la finalizarea lucrărilor la podul peste braţul Borcea”

“Eu cred că odată cu noul guvern trebuie să fie mai puţin ministere, nu doar secretari de stat. Ăsta este un lucru pe care i l-am spus şi lui Marcel Ciolacu, şi lui Nicolae Ciucă, şi lui Kelemen Hunor. Este punctul meu de vedere că sunt prea multe ministere, nu doar secretari de stat. Şi dacă tot vrem să începem să facem ceva, dincolo de reducerea numărului de secretari de stat, trebuie redus şi numărul de ministere. E punctul meu de vedere şi îl spun public, l-am spus şi colegilor mei. Nu cred că sunt singurul care crede acest lucru. Pot să dau exemple, dar s-ar supăra colegi de ai mei din Guvern dacă aş da un exemplu sau altul acuma de cum s-ar putea comasa anumite ministere, dar e absolut necesar, fără niciun fel de discuţii. Şi nu doar secretari de stat. Subliniez, trebuie să se comaseze ministere, să fie mai puţine”, a declarat Sorin Grindeanu.

Cum vor fi împărțite funcțiile din viitorul Guvern Ciolacu

PNL și PSD și-ar fi împărțit deja noile funcții din Guvern. Marcel Ciolacu va prelua șefia de la Palatul Victoria. În viitorul cabinet își vor face apariția niște nume mai puțin cunoscute publicului larg.

Potrivit surselor guvernamentale, Klaus Iohannis își dorește să-și trimită în viitorul guvern mai mulți consilieri de-ai săi. De asemenea, ar putea fi creat încă un post de vicepremier, pentru ca PSD, PNL și UDMR să aibă fiecare câte unul.

Kelemen Hunor (UDMR), Nicolae Ciucă (PNL) și Mihai Tudose / Sorin Grindeanu / Marian Neacșu (PSD) ar urma să ocupe cât un post de vicepremier.

Singurii miniștri de la PSD care vor rămâne în guvern vor fi Gabriela Firea, la Ministerul Familiei, Alexandru Rafila, la Ministerul Sănătății și Sorin Grindeanu, la Ministerul Transporturilor.

Mihai Tudose, actual europarlamentar, fost premier al României, ar urma să preia Ministerul Economiei.

Petre Daea (PSD) ar urma să fie înlocuit de la Ministerul Agriculturii, de către Florin Barbu.

Adrian Câciu (susținut de PSD) ar urma să plece și să fie înlocuit de Cosmin Marinescu sau Alexandru Nazare. De asemenea, Simona Bucura-Oprescu e pe lista de înlocuitori ai lui Marius Budăi, de la Muncă.

Virgil Popescu (PNL) va rămâne „lipit” de scaunul de la Ministerul Energiei. Popescu este cel mai longeviv membru din Guvern. El a fost ministru la Energie inclusiv în Guvernele Cîțu și Orban.