UPDATE ORA 15.00. Sorin Grindeanu a făcut, și pe Facebook, precizări legate de măsurile de austeritate.
Șeful interimar al PSD a subliniat, printre altele, că ar fi vrut să vadă ”mai multă determinare în ceea ce privește tăierile sinecurilor și privilegiilor”.
”Deficitul trebuie redus rapid și toată lumea este de acord cu acest lucru. Dar îl reducem pe seama mamelor?! A pensionarilor cu ‘pensii mari’ de 3.000 de lei?! A veteranilor de război? A văduvelor? A deținuților politici?!
Multe dintre aceste măsuri nu sunt deloc în concordanță cu ceea ce s-a discutat și trecut în programul de guvernare. Nu cred că aceasta este soluția.
Aș fi vrut să văd mai multă determinare în ceea ce privește tăierile sinecurilor și privilegiilor”, a scris Grindeanu, pe rețeaua de socializare.
ȘTIREA INIȚIALĂ
PSD e parte a coaliției aflate la guvernare, însă nu pare împăcat cu o parte a măsurilor din primul pachet de austeritate al cabinetului Bolojan. A spus chiar-o liderul interimar al social-democraților, Sorin Grindeanu, care aduce în discuție chiar posibilitatea ieșirii PSD de la guvernare.
Grindeanu a reamintit că social-democrații au votat în majoritate participarea PSD la guvernare, însă acest lucru, subliniază el, nu îi face ”prizonieri ai acestei coaliții”.
Citește și Sorin Grindeanu: „USR plagiază fără rușine amendamentele PSD și se mai și laudă cu asta!”
”Am votat în urmă cu două săptămâni și n-am făcut-o într-un mod restrâns. Aproape 5.000 au votat, într-un procent majoritar, intrarea la guvernare. Asta nu ne face prizonierii acestei coaliții. Suntem parteneri de bună-credință atâta timp cât suntem tratați în acest mod. Altfel, cu această consultare largă în partid, putem să decidem și altceva. Să știți că n-am de ce să regret”, a spus, marți, liderul interimar al PSD.
Motivul nemulțumirii celor de la PSD? O parte a măsurilor din primul pachet de reformă al guvernului Bolojan – guvern din care fac parte și social-democrații.
Una dintre măsurile contestate de social-democrați este cea privind CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei, în condițiiile în care PSD a vrut ridicarea acestui plafon la 4.000 de lei.
”Nu am avut susţinere pentru amendamentele pe care le-am făcut (am fost singurii), să se aplice CASS de la 4.000 de lei, la pensii, să nu aplicăm CASS pentru mamele intrate în perioada post-natală, pentru toate celelalte lucruri pe care noi le-am propus. Nu cred că se reface deficitul dacă punem CASS la veteranii de război sau la fostii deţinuţi politici. Nu vorbesc de urmaşi. Vorbesc de deţinuţii politici. Eu cred că mai sunt câteva zeci în ţara asta. Şi puţin respect pentru ei şi pentru veteranii de război cred că puteam să arătăm. N-am găsit înţelegere. Am fost singurii care am susţinut în coaliţie aceste lucruri, care nu au aşa un mare impact, dar aveau o valoare morală importantă. Din păcate, n-am găsit înţelegere şi mai sunt exemple”, a explicat Sorin Grindeanu.
Întrebat de ce a crescut cu doar un punct procentual impozitul pe câştiguri din jocuri de noroc, în timp ce impozitul pe dividende a urcat cu şase puncte procentuale, s-au tăiat bursele şi s-a pus CASS pentru pensii, liderul interimar al PSD a spus că sunt ”lucruri” care, în pachetul al doilea de măsuri, ”trebuie să fie corectate”.
„Această treabă cu jocurile de noroc mi se pare un pic dubioasă. Nu sunt în măsură să fac cercetări, să fac anchete, dar tot acest traseu pare dubios. Ai venit cu un procent, urmarea unor informări venite din partea unui director de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, ai scăzut acel procent. În paranteză fie spus, înţeleg că acel domn director, poate e falsă informaţia, a activat în industrie până acum, deci a fost un mare apărător al industriei. Aia e bine dintr-o anumită parte, că ştie foarte bine industria, dar e acolo nu ca reprezentant al industriei, este ca reprezentant al statului, dar revenind. Urmare a acelei informări, asta ne-a spus prim-ministrul, s-a făcut această recalibrare. S-a revenit, dar nu cred că s-a revenit la nivelul normal care ar trebui să fie. Cred că în pachetul 2, de fapt sunt convins, lucrurile trebuie să fie corectate. Şi nu sunt singurele lucruri care trebuie să fie corectate”, a spus Grindeanu, citat de news.ro.