PSD a reuşit să modifice pe ultima sută de metri pachetul de austeritate, dar tensiunile continuă în Coaliţia de la putere. „Parlamentarii social-democrați sunt cei care au propus, de fapt, reducerea cu 40% a subvenției alocate partidelor politice! Dacă tot susțineți că acest demers are girul tuturor partenerilor din Coaliție, vă propunem ca tăierea subvenției să fie făcută chiar de la prima rectificare bugetară din acest an!
Dragi colegi USR, dacă tot ați pornit pe calea plagiatului, puteați să mergeți până la capăt, și să susțineți toate amendamentele PSD: ridicarea de la 3.000 la 4.000 de lei a pragului privind aplicarea CASS la pensii, renunțarea la plata CASS pentru indemnizația de șomaj/ pentru venitul minim de incluziune, scutirea de plata CASS a indemnizației pentru creșterea copilului, a văduvelor de război, veteranilor și foștilor deținuți politici!”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea (PSD), a declarat, luni, că statul nu-i pregătit „să facă ceea ce e nevoie” pentru populaţie şi „ia tot măsuri care afectează oamenii simplii”. Despre pachetul de măsuri asumat luni de guvernul Bolojan, acesta spune că PSD va încerca să le corecteze în perioada următoare.
„Statul nu-i pregătit să facă ceea ce e nevoie pentru populaţie. Mai simplu să luăm măsuri din astea, creştem TVA-ul, creştem pentru locuinţe, băgăm CASS pentru gravide. Luăm toate măsurile care afectează oamenii simpli. Românii s-au aşteptat de la această guvernare să ia prima dată celelalte măsuri, cele prin care elimină privilegiile”, a spus preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, în emisiunea România Politică de la Prima News, transmite News.ro.
El a menţionat că aceste măsuri ajută doar aparatul central a partidelor.
„Acolo sunt oameni care-s promovaţi în diferite consilii de administraţie. Păi să-i taie pe toţi, că asta au aşteptat până la urmă românii, şi de la domnul Bolojan sau de la orice alt prim-ministru ar fi venit. Tăierea privilegiilor, CA-uri, directori de companii de stat, tot felul de comisii şi comitete care sunt remunerate cu mii şi zeci de mii de euro. Dacă aţi fi luat prima dată acele măsuri (..) era mult mai uşor de acceptat de către populaţie”, a menţionat el.
PSD cere reducerea subvenţiei pentru partide cu 40% faţă de 2024
Gabriel Zetea a fost întrebat dacă există la PSD şansa ca unii parlamentari să voteze moţiunea de cenzură, în condiţiile în care au existat nemulţumiri legate de măsurile din pachetul fiscal. Zetea a precizat că nu există un astfel de scenariu deşi „nu sunt mulţumiţi de totalitatea măsurilor care sunt luate, în special de creşterea TVA-ului, sau introducerea CAS-ului pentru gravide”.
„Sunt măsuri pe care Partidul Social-Democrat, fiind prezent la guvernare, va încerca să le corecteze în perioada următoare. Înţelegem, în acest moment, că acestea sunt negocierile făcute cu Comisia Europeană, aşa sunt în acest moment luate deciziile acestea sunt angajamentele luate de către România”, spune Zetea.
„Să creşti TVA-ul de la 19 la 21%, nu trebuie să fii geniu. Ai luat o măsură de matură contabilă, care va genera efecte negative în economie. (..) Noi am luat deocamdată măsuri doar împotriva funcţionarilor care au 2-3-5 mii de lei în administraţia locală, împotriva fiecarui român şi n-am luat măsuri împotriva celor care sunt privilegiaţi, cu sume de 10.000 euro pe lună”, a completat Zetea.
„Nu trebuie să fii un geniu în ale guvernării în a lua măsura creşterii TVA. Toată lumea a vorbit despre această măsură, dar arătai cât de preceput eşti în ale guvernării în momentul în care găseai soluţii alternative, în afară de creşterea TVA, de exemplu, care e cea mai simplă”, a mai spus Zetea.
El a precizat că se ştie ce se întâmplă în momentul în care creşti taxe, aşa cum este taxa pe valoare adăugată.
„În general, foarte multe dintre activităţile economice trec la negru. Şi atunci, taxa de impozitare, pe care ţi-ai calculat-o la începutul acestei măsuri, devine mai proastă, pentru că nu ajunge să colecteze în final tot ceea ce ţi-ai propus. De aceea, măsurile acestea contabile, luate în general de guvernări de dreapta, adică măsuri de austeritate, nu produc efectele scontate”, a menţionat Zetea.
El a subliniat că PSD a avertizat despre acest lucruri în fiecare şedinţă de coaliţie şi a încercat să propună alternative, iar alternativa pentru România este, evident, impozitarea progresivă, ca ce înseamnă impozite mai mici pentru cei care câştigă puţin şi care generează consum cu adevărat în România.