Grindeanu, despre înzestrarea Armatei: Investiţiile de peste 100 milioane euro trebuie să aibă aprobarea Parlamentului

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, vineri, că investițiile de peste 100 milioane de euro în armament trebuie să aibă aprobarea Parlamentului, el reiterând că informațiile legate de înzestrarea Armatei trebuie anunțate de ministrul Apărării Naționale.

RomaniaTV.net
21 apr. 2017, 12:50
Grindeanu, despre înzestrarea Armatei: Investiţiile de peste 100 milioane euro trebuie să aibă aprobarea Parlamentului

„Și eu am avut o nemulțumire legată de anumite anunțuri publice pe care le fac unii din titularii ministerelor sau nu le fac, așa cum e cazul ministrului Apărării (…) Lucrurile pe care dorim să le facem, spre exemplu, pentru înzestrare în domeniul Armatei, eu mă aștept să fie făcute de cei care trebuie să le facă și anume de titularul ministerului, domnul ministru (…) Toate aceste lucruri, care țin de înzestrare, de investiții peste 100 de milioane de euro, trebuie să aibă aprobarea Parlamentului”, a declarat Grindeanu, într-o conferință de presă la Brăila.

Șeful Executivului a reacționat astfel, fiind întrebat care este punctul său de vedere cu privire la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat anunțul șefului Statului Major General (SMG), generalul Nicolae Ciucă, referitor la achiziţionarea de rachete de tip Patriot.

Potrivit lui Grindeanu, există „proceduri cât se poate de clare” care trebuie respectate.

Sunt proceduri cât se poate de clare pe care alții dinaintea noastră nu au înțeles să le respecte. Noi le respectăm. Dar ca și mod de comunicare, am avut această nemulțumire și legată de faptul că acele dotări trebuiau a fi în primul rând anunțate — dacă fac parte din strategia noastră de înzestrare — de către titularul postului respectiv„, a mai spus Grindeanu.

Răspunzând unei alte întrebări, șeful Executivului s-a referit și la împrumuturile accesate de Guvern.

„Am avut o discuție cu domnul ministru Viorel Ștefan (…) Am văzut în aceste zile foarte multe comparații între acest împrumut și ceea ce a făcut (…) Guvernul Boc în urmă cu vreo șapte sau opt ani sau când a luat (…) de la FMI un împrumut pe termen scurt, cu costuri enorme pentru țara noastră și nici nu știm foarte bine nici până azi, cred, unde au mers acei bani„, a spus Grindeanu.

Premierul a reiterat faptul că aceste împrumuturi sunt „o practică uzuală” la nivelul UE.

Ceea ce e de remarcat — de oriunde ar fi luate aceste împrumuturi, sigur e important și acest lucru — este că au fost luate la cea mai mică rată istorică pentru România. Iar acest lucru arată încrederea pe care sistemul bancar și piețele financiare (…) internaționale în cazul ăsta o au în economie și în programul nostru și în mediul economic pe care noi îl avem în acest moment în România„, a afirmat Grindeanu.

Întrebat de ce nu vede liderul PSD, Liviu Dragnea, acest semnal ca fiind unul pozitiv și a criticat Executivul că nu a căutat soluții de finanțare pe piața internă, Grindeanu a răspuns că nu a fost vorba de a critica. „N-a criticat (…) Sigur că e ideal să vorbim de împrumuturi de pe piața internă, dar hai să ne mai gândim un pic cam cât din sistemul bancar din România mai e (…) proprietate națională, capital românesc”, a mai spus premierul.