Gripa aviară scumpește ouăle! Prețul va crește cu aproximativ 10-15%

Veste proastă pentru români! Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a anunțat că ouăle se vor scumpi considerabil în România din cauza gripei aviare.

01 feb. 2023, 22:00
Gripa aviară scumpește ouăle! Prețul va crește cu aproximativ 10-15%

Alimentele de bază continuă să se scumpească! Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară  a anunțat că ouăle urmează să se scumpească considerabil în România din cauza gripei aviare din țara noastră.

Astfel, de luna viitoare, oamenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, iar alimentele vor putea ajunge pe lista produselor de lux.

Ouăle vor crește la raft cu procente cuprinse între 10% și 15%

„Dacă un ou se producea doi ani în urmă cu 20 de bani, acum s-a dus undeva la 40-50 de bani. Iar gripa aviară este cireaşa de pe tort. În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%” a declarat pentru TVR Leonard Stafie, reprezentat Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi.

Statistile oficiale arată că în decembrie, prețurile erau mai mari cu peste 35% față de perioada similară din 2021. Acum, unii comercianți le vând chiar și cu peste un leu bucata, iar crescătorii de păsări pun scumpirile pe seama costurilor mai mari de producție cu furajele și utilitățile.

Aproximativ 224.000 de păsări au fost sacrificate la trei ferme de curcani din Brașov, acolo unde au fost descoperite focare de gripă aviară. Specialiștii ANSVSA consideră că în scurt timp vor mai apărea și alte focare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că circa 100 de tone de carne de la ferma celui mai mare producător de carne de curcan din România vor fi incinerate după depistarea focarelor.

Gripa aviară face ravagii și în Europa, iar analiștii avertizează că din acest motiv și prețul ouălor din import ar putea să crească și mai mult.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Fermierii și analiștii anunță că vor fi scumpiri și la carnea de pasăre, dacă numărul focarelor se vor extinde și mai mult în țările europene.

Autoritățile sanitar-veterinare arată că aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. În acest context, în ultimul an, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Citiți și: Franța se confruntă cu un focar de gripă aviară. Țara este în stare de alertă