Gripa bate Covidul! Sezonul de gripă va fi mai greu și va dura mai mult. Ce recomandă medicii pentru a ne proteja de boală

Sezonul de gripă vine și el odată cu anotimpul rece, ceea ce înseamnă că trebuie să știm cum să ne ferim de viruși. Iată ce recomandă medicii.

15 sept. 2022, 08:58
Gripa bate Covidul! Sezonul de gripă va fi mai greu și va dura mai mult. Ce recomandă medicii pentru a ne proteja de boală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că sezonul gripal va fi ceva mai serios toamna aceasta, față de ultimii doi ani. Potrivit virusologilor, gripa ar putea fi mai periculoasă decât în anii trecuți și că sezonul va dura mai mult decât de obicei.

Ana-Maria Dobrotă, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a dat câteva explicații cu privire la gripă, pentru Ziare.com.

„De obicei, tot ce circulă în emisfera nordică a fost anterior în emisfera sudică, pentru că virusurile gripale au o capacitate să se modifice genetic, iar tulpinile să se înmulțească. Mereu ne putem aștepta ca o tulpină gripală să fie mult mai agresivă decât cea din anii trecuți. Totul ține de cazurile raportate în emisfera sudică”, a spus Ana-Maria Dobrotă.

„Gripa este o infecție sezonieră. Primele cazuri încep să apară la jumătatea lui octombrie și până la jumătatea lui aprilie vor circula aceste tulpini de virus gripal.

Trebuie să fim atenți să respectăm igiena mâinilor, indiferent că vorbim de un virus sau de bacterii care ne pot infecta. Asta este cea mai importantă metodă de protecție. Să aruncăm șervețelele pe care le folosim direct la gunoi”, a mai adăugat medicul epidemiolog.

Citește și: Rafila se opune sancţionării celor care nu fac control medical de rutină: Aş lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct

Ce să faci dacă ai gripă

„Dacă suntem răciți, avem simptome, avem febră, nas înfundat, tușim sau strănutăm, cel mai bine este să rămânem acasă, pentru 3-4 zile. Și dacă chiar e necesar să mergem în colectivitate, trebuie să purtăm mască.

Încă putem să ne creștem imunitatea. Să fim atenți la ce mâncăm, să avem un regim echilibrat și un aport crescut în vitamine din fructe și legume. Să ne hidratăm corespunzător.

Putem lua și suplimente. Vitamina C, un complex de B-uri, magneziu sau zinc. Să ne ajute să fim rezistenți. Și să facem sport. Toate contribuie la un sistem imunitar pregătit să confrunte germenii din mediul înconjurător”, a explicat medicul.

Citește și: Alertă în România din cauza virusului West Nile. Cinci persoane s-au infectat în ultima săptămână

Gripă în Australia și SUA

Australia tocmai a încheiat cel mai dur sezon de gripă din ultimii ani, înregistrând de două ori mai multe cazuri față de anii precedenți, conform Departamentului pentru Sănătate și Îngrijire a Vârstnicilor.

Potrivit experțiulor, SUA trebuie să se aștepte la un sezon de gripă dur, în condițiile în care virusul se extinde cu rapiditate. „Să ne uităm foarte atent la ce s-a întâmplat în Australia. Ce s-a întâmplat la ei, ne oferă indicii despre ceea ce va urma și la noi. Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru un sezon de gripă cu multe cazuri”, a declarat Ryan Maves, profesor de boli infecțioase la Wake Forest School of Medicine.