Gripa face ravagii în România! Ministrul Sănătății, aruncă bomba: „Se pune problema unei situaţii de tip epidemic”

Numărul cazurilor de gripă în România este în continuă creștere. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că țara noastră se află în a treia săptămână consecutivă de creştere abruptă a cazurilor de gripă și că deja au fost înregistrate decese.

29 ian. 2024, 23:28
Gripa face ravagii în România! Ministrul Sănătății, aruncă bomba: „Se pune problema unei situaţii de tip epidemic”
Gripa face ravagii în România!

Gripa face ravagii în România! Ministrul Sănătății a subliniat că nu există semnale dinspre farmacii potrivit cărora ar fi penurie de medicamente precum antitermice sau antiinflamatorii.

Citește și Rafila, despre candidatura la preşedinţie: Nu a fost niciodată o preocupare sau o intenţie a mea

Gripa face ravagii în România!

„Avem şi câteva decese înregistrate în urma acestei infecţii în cursul sezonului, iar acum ne aflăm în a treia săptămână de creştere consecutivă abruptă, care probabil va depăşi media multianuală. O să vedem rezultatele raportării de joi, ca să ştim unde ne aflăm. Este, de fapt, un sezon superpozabil faţă de sezonul anterior, cu o diferenţă care este legată de momentul în care această creştere s-a produs. Anul trecut, această creştere s-a înregistrat cu trei săptămâni mai devreme decât în acest an. Opinia mea şi a colegilor care lucrează în zona de epidemiologie este că, începând de peste încă o săptămână, numărul acestor viroze va începe să scadă, este o evoluţie aşteptată”, a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la TVR Info.

Șeful de la Sănătate a ținut să precizeze că planurile stabilite în timpul pandemiei de COVID pentru stoparea extinderii virozelor în spitale sunt puse în aplicare în aceste momente.

„Până la urmă, măsurile luate la nivelul unităţilor sanitare, inclusiv limitarea vizitelor în unităţile sanitare, nu sunt luate decât ca să protejeze pe de o parte personalul medical, pe de altă parte pacienţii, iar unităţile sanitare au un plan pe care l-am spus în funcţiune încă din timpul pandemiei COVID, încât pacienţii cu viroze respiratorii să fie separaţi, dacă se poate, grupaţi şi separaţi de restul celorlalţi pacienţi”, a mai spus Alexandru Rafila.

În plus, ministrul Sănătății a transmis că autorităţile monitorizează printre altele și consumul de medicamente, pentru a afla dacă există lipsuri.

„Nu avem semne că ar exista produse antitermice sau antiinflamatorii care să lipsească din farmacii, iar problema legată de antibiotice în mod evident nu are legătură cu virozele respiratorii. În viroze respiratorii nu se administrează antibiotice decât dacă există situaţii în care apar suprainfecţii bacteriene şi atunci trebuie ca acest lucru să se producă ţintit”, a transmis Alexandru Rafila.

Citește și Alexandru Rafila, despre procesul intentat României, Ungariei și Poloniei de Pfizer: Îmi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării, în general”