Gripa i-a salvat pe cei care nu s-au îmbolnăvit de coronavirus. Cum a fost posibil

Publicat: Miercuri, 20 Mai 2020 19:49 // Actualizat: Miercuri, 20 Mai 2020 19:49 // Sursa: romaniatv.net

Potrivit unui studiu eleborat de Universitatea din Tokyo, o parte a populaţiei Japoniei şi a altor state din Asia Orientală ar putea dispune de o protecţie imunologică sporită faţă de noul coronavirus datorită expunerii sale anterioare faţă de alţi agenţi patogeni înrudiţi, relatează agenţia EFE.

Analizele de anticorpi efectuate pentru circa o sută de japonezi ''indică faptul că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 există în cazul multor persoane care nu au fost expuse acestui patogen, dar au fost expuse anterior proteinei altui coronavirus din aceeaşi familie'', a explicat profesorul Tatsuhiko Kodama la o teleconferinţă de presă.

Rezultatele preliminare ale studiului - în cadrul căruia continuă analiza mostrelor de anticorpi prelevate de la zeci de persoane - ''sugerează că imunitatea faţă de noul coronavirus există deja în multe ţări din Asia Orientală'', semnalează cercetătorul japonez.

El mai menţionează că o asemenea ipoteză este sprijinită şi de un alt studiu publicat cu o săptămână în urmă de cercetători americani şi efectuat printre locuitori ai oraşului San Diego care nu au fost expuşi coronavirusului SARS-CoV-2, aproximativ jumătate dintre aceştia având ''memorie imună'' împotriva noului coronavirus.

Acest oraş din California are numeroşi rezidenţi de origine asiatică şi legături multiple cu regiunea Asia-Pacific. La fel ca în cazul acestei regiuni, în San Diego s-au înregistrat în ultimii ani epidemii succesive de viroze ce este posibil să fi fost provocate de tulpini înrudite cu SARS-CoV-2, menţionează Tatsuhiko Kodama, incluzând aici şi epidemiile SARS (din anul 2003) şi MERS (din anul 2012).

''În Asia Orientală avem o lungă istorie de patologii cu simptome similare gripei. Multe din aceste virusuri au venit la început din China şi alte puncte din sud-estul asiatic şi apoi s-au răspândit către Orientul Mijlociu şi Europa'', explică de asemenea cercetătorul japonez, care a condus elaborarea studiului.

Testele COVID-19 au ieșit pozitive pentru o capră, un fruct pawpaw și o oaie în Tanzania. Președintele atrage atenția asupra testelor: "Se întâmplă ceva!"

Autorii acestui studiu consideră în concluzie că expunerea anterioară faţă de alţi viruşi din familia SARS-CoV-2 ''marchează o mare diferenţă în răspunsul imun şi rata mortalităţii'' între statele asiatice şi restul lumii în pandemia provocată de noul coronavirus.

În timp ce China, Coreea de Sud şi Japonia au înregistrat între 3 şi 6 decese la un milion de locuitori, ţări precum Italia, Spania sau Regatul Unit au peste 500 de decese la un milion de locuitori. ''Este o diferenţă enormă care nu a fost studiată în mod extins şi trebuie să înţelegem care este cauza ei'', subliniază Kodama.

Pe de altă parte, el spune că nu are încredere în datele despre numărul de contagieri oferite de autorităţile nipone, din cauza numărului redus de teste PCR efectuate. Conform acestor date în Japonia au fost confirmate circa 5.000 de cazuri de COVID-19, dar echipa condusă de Kodama estimează pe baza testelor pentru anticorpi că acest număr este în realitate de ''până la 16 ori mai mare''.

Citeşte şi Focar de coronavirus la Ambulanţa Olt. 13 angajaţi, testaţi pozitiv pentru COVID-19

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus gripă Japonia studiu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
03 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H