Şase decese de gripă într-o singură zi, în România. Bilanţul a ajuns la 34 de morţi în acest sezon

Gripa a mai provocat şase decese în România. Un număr de 34 de persoane au murit din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Şase decese au fost anunţate doar miercuri.

RomaniaTV.net
23 ian. 2019, 08:58
Şase decese de gripă într-o singură zi, în România. Bilanţul a ajuns la 34 de morţi în acest sezon

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Oradea, internat la secţia Pneumologie a Spitalului Municipal „Gavril Curteanu”, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit ebihoreanul.ro. Potrivit DSP Bihor, pe lângă infectarea cu virusul AH1N1, bărbatul decedat la Oradea fusese diagnosticat cu pneumonie infiltrativă bilaterală. De asemenea, el suferea şi de hepatită cronică cu virus B şi nu fusese vaccinat antigripal. 

Alte două persoane au decedat la Constanţa. Este vorba despre un bărbat în varsta de 57 de ani, din jud.Constanta, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fara conditii medicale preexistente si nevaccinat anti-gripal, şi un bărbat in varsta de 60 de ani, din jud.Constanta, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, avand conditii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal.

Un alt deces de gripă a fost înregistrat şi la Suceava. Este vorba despre un bărbat in varsta de 60 de ani, din jud. Suceava, confirmat cu virus gripal tip A, in curs de subtipare, avand conditii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal.

Al patrulea deces de gripă anunţat miercuri a avut loc în Bucureşti. Este vorba despre un barbat in varsta de 55 de ani, din mun. Bucuresti, confirmat cu virus gripal tip A, nesubtipat, avand conditii medicale preexistente si antecedente vaccinale necunoscute.

Ultimul decedat din cauza gripei, anunţat miercuri de INSP, a fost un barbat in varsta de 57 de ani, din jud. Vaslui, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, avand conditii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal.

Simptome gripa. Informatiile care circula cu privire la sezonul de gripa 2019 nu sunt deloc pozitive. De aceea este foarte important sa stii cum recunosti simptomele de gripa si pe cele de raceala, astfel incat sa nu le incurci si sa iei masuri imediat.

Gripa se caracterizeaza prin debutul brusc al semnelor si simptomelor. Poti avea febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri in gat si rinita.

In randul copiilor, gripa este adesea asociata cu otita medie, greata si varsaturi.

Cand ai gripa, te simti foarte slabit si obosit pana la 2-3 saptamani. Te dor muschii si ai frisoane si transpiratii, iar febra vine si trece. 
Cum faci difereanta intre simptome gripa si simptome raceala

Tabelul de mai jos te ajuta sa compari simptomele racelii cu cele ale gripei. Invata sa le deosebesti si sa stii si similitudinile dintre ele, atat la tine cat si la copilul tau. Daca constati ca ai simptome de gripa, ia legatura cu medicul tau ca sa iti dea medicamente antivirale (care NU sunt antibioticele).

 

1.    Febra

La raceala: rar 

La gripa: este caracteristica, foarte ridicata (peste 38 de grade Celsius), dureaza 3-4 zile 
2.    Durere de cap

La raceala: rar

La gripa: puternica 
3.    Dureri generale in corp

La raceala: vagi 

La gripa: frecvente, chiar severe 
4.    Slabiciune, oboseala

La raceala: niciodata

La gripa: inca de la debut si proeminenta